Prleška gibanica iz Taverne na Svetinju

Sestavine za 4 osebe

  • 3 kg skute
  • 0,5 l kisle smetane
  • 12 jajc
  • 0,5 kg sladkorja
  • 2 žlici vanilijevega sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 10 dag rozin
  • žlica olja
  • naribana skorja limone
  • 60 dag vlečenega testa

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: rozine

Sredi aprila so imeli dneve odprtih vrat v prleških vinskih kleteh. Tudi  pri Kupljenovih na Svetinju se je trlo ljudi; v Kupljenovi Taverni, ki jo vodi Dino Kruhoborec se je v soboto za kosilo velika jedilnica v hipu napolnila. Ljudje so z veseljem okušali meso iz tunke, postržjačo, biftke in druge dobrote. Lidlova skrivna sestavina, ki sva jo z Dejanom prinesla gor na prleške griče, je bila na prvi pogled kar nenavadna: rozine. V resnici pa so bile posušene grozdne jagode kot nalašč za tamkajšnjo specialiteto – prleško gibanico. Dobro si oglejte recept, saj prleška gibanica ni enaka kot prekmurska!

Priprava:

Vse sestavine dobro zmešamo. Okrogel pekač naoljimo in vanj položimo prvo plast vlečenega testa ter ga premažemo z nadevom. Nadev in vlečeno testo razdelimo na devet delov, saj moramo postopek ponoviti devetkrat. Na vrh položimo zadnjo plast vlečenega testa, ki ga samo še premažemo z ostankom kisle smetane. Pekač potem roma za eno uro v pečico, ogreto na 200 stopinj. Dober tek!

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box