Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Porova rižota z vampi

Sestavine za 4 osebe

  • 350 do 400 g riža (ali ješprenja)
  • 300 g vampov
  • 40 g nastrganega parmezana
  • 100 g slanine
  • 1 manjša čebula
  • 200 g pora
  • jušna osnova
  • 1 žlica masla
  • smetanov namaz Pilos
  • 1/3 žličke žafrana
  • solni cvet

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Žafran namočimo v manjši skodelici z dvema žlicama vroče jušne osnove in pustimo vsaj dve uri, lahko pa tudi čez noč, da se bolje razvije aroma in izloči barva (če je žafran v prahu, to ni potrebno).

Vampe dobro operemo pod tekočo vodo in jih osušimo s papirnato brisačo. Por očistimo in narežemo na kolobarje dolžine dva centimetra. Čebulo olupimo, očistimo in drobno nasekljamo ter v voku ali večji ponvi na maslu popražimo. Dodamo vampe in slanino, ki smo jo zrezali na kocke. Pražimo nekaj minut, nato dodamo riž, premešamo ter še pražimo. Dolijemo jušno osnovo in znižamo temperaturo. Občasno premešamo in po potrebi dolijemo jušno osnovo.

V drugi ponvi na vročem maslu popražimo kolobarje pora. Pazimo, da ostanejo hrustljavi.

Ko je riž kuhan, odstavimo z ognja ter dodamo kolobarje pora, parmezan in žafran s tekočino ter še nekaj minut mešamo. Serviramo z žlico smetanovega namaza. Po želji posujemo s solnim cvetom (odvisno od slanosti jušne osnove in slanine).

Nasvet

Namesto riža lahko uporabimo ješprenj. Vampe lahko dan prej namočimo v slani vodi, ki jo nekajkrat zamenjamo, da se izgubi njihov vonj. Jušna osnova, ki jo prilivamo rižoti, naj bo vroča.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box