Porova pita iz gostilne Kunstelj iz Radovljice

Sestavine za 4 osebe

Testo:

  • 100 g masla
  • 200 g bio polnozrnate pšenične moke iz Lidla
  • 1 jajce iz Lidlovih bio jajc
  • sol
  • 1 žlička pecilnega praška

Nadev:

  • 300 g pora
  • 20 g masla
  • 3 dl sladke smetane
  • 3 dl mleka
  • 3 bio Lidlova jajca
  • sol
  • muškatni orešček

Sestavine za 4 osebe

Testo:

Nadev:

Priprava

Gostilničarki Maji Buden sem na kuhinjski pult postavil dva Lidlova bio izdelka: polnozrnato pšenično moko in jajca, ter jo prepustil njeni iznajdljivosti, s čim naju s fotografom namerava presenetiti.

Gostilna Kunstelj je klasična družinska gostilna, trdna kot grča, klasično gorenjska. Daljnega leta 1873 jo je postavil na noge radovljiški posestnik Rudolf Kunstelj, leta 1928 jo je kupila Majina prababica Jerica. Po starem očetu in očetu je Maja tako četrta generacija, ki gospodari v tej gostilni.

Medtem ko so se v kuhinji lotili dela, sem vrgel pogled na Prešerna v pesniški sobi; Ribčev France iz bližnje Vrbe je umrl, še preden so gostilno odprli, zato pa je v njej dobro jedel maršal Tito pred pol stoletja, ko se je Jugoslavija zdela še večna.

Vmes Maja pove, da so pri Kunstlju ponosni na telečja jetrca, štruklje in domač kruh in da prisegajo na sezonsko in domače.

Gostilna Kunstelj Bled

Prej kot v uri se je skrivnostna sestavina pokazala v končni podobi – kot porova pita. Lahko je topla malica, priloga k mesnim jedem, ob skledi salate pa je lahko tudi krasen ekološki vegetarijanski obed!

PRIPRAVA POROVE PITE

por operemo, narežemo in ga na maslu rahlo posotiramo. Zmešamo mleko, sladko emtano, jajca, solimo in nastrgamo muškatni orešček ter vmešamo por.

S testom obložimo nizek model premera 25 cm ter čez nalijemo nadev. Model postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj ter pito pečemo približno 40 minut.

Njaaam! In dober tek.

Besedilo: Jože Splichal

Fotografije: Dean Dubokovič

Jože Splichal, novinar in urednik ter Dean Dubokovič, fotograf, se za Lidl Slovenija kulinarično potepata in kuharjem postavljata izziv: iz Lidlove bogate zakladnice v kuhinjo prineseta skrivnostno sestavino, ki jo mora kuhar vključiti v jed, ki jo bo postregel. Preberite več o avtorjih in Lidlovi skrivni sestavini.

Skriti sestavini iz Lidla: bio polnozrnata pšenična moka in bio jajca

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box