Porova juha s krompirjem Vichyssoise

Sestavine za 4 osebe

  • 3 beli deli pora (približno 370 g)
  • 3 krompirji (približno 175 g)
  • 1 steblo zelene
  • 30 g masla
  • 1,2 dcl zelenjavne jušne osnove (ali vrela voda in jušna kocka)
  • sol, poper
  • smetana za kuhanje (za okras)
  • drobnjak (za okras)

Sestavine za 4 osebe

Priprava

PRIPRAVA
Por dobro očisti in nareži na kolobarje. Por stresi na stopljeno maslo, dobro premešaj in kuhaj pokrito približno 10 minut, da se por zmehča, a ne obarva. Vmes parkrat premešaj. Nato dodaj na kocke narezan krompir in na kolute narezano zeleno. Malo posoli in popopraj, dolij jušno osnovo in kuhaj približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se krompir skuha. Juho malenkost ohladi, nato pa spasiraj do kremnega. Poskusi jo in po potrebi dosoli in dopopraj. Juho postrezi hladno ali toplo. Ob postrežbi juho okrasi z malo smetane za kuhanje, poprom in drobnjakom. Dober tek!

NASVET
Vichyssoise juha se ponavadi postreže hladna, zato je odlična predvsem poleti. Juho ohladi, nato pa shrani v hladilniku in nato okrasi s smetano, poprom in drobnjakom.
Vichyssoise pa lahko brez skrbi postrežeš tudi toplo. Tudi to okrasi s smetano, poprom in drobnjakom.
Namesto masla lahko uporabiš tudi olivno olje.
Smetana za kuhanje ni obvezna, juha je odlična tudi brez nje.
Namesto drobnjaka lahko uporabiš tudi peteršilj.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box