Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Polnjeni pečeni paradižniki s kečapom iz jagod, balzamičnega kisa in rožnatega popra

Sestavine za 8 oseb

polnjeni paradižniki

  • 960 g čevapčičev
  • 4 jajca XXL
  • 8 mesnatih paradižnikov (npr. volovsko srce)
  • 3 šalotke
  • šopek peteršilja
  • vejica timijana
  • vejica rožmarina
  • nastrgana lupinica ene limone
  • 3 dl belega suhega vina
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • sveže mlet poper po okusu

kečap

  • 1 rdeča čebula
  • oljčno olje
  • 250 g jagod
  • 250 g zrelega paradižnika
  • 100 g posušenega paradižnika (vloženega v oljčnem olju)
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica rožnatega popra
  • solni cvet po okusu

Sestavine za 8 oseb

polnjeni paradižniki

kečap

Priprava

Polnjeni paradižniki

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija.

Šalotko očistimo, olupimo in drobno sesekljamo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Jajca stepemo. Rožmarin in timijan osmukamo in drobno sesekljamo. Paradižnikom odrežemo vrhe in jih shranimo. Previdno izdolbemo meso in ga damo v skledo.

V ponvi na maščobi popečemo čevapčiče z vseh strani in jih shranimo na toplem. Nato v ponev stresemo sesekljano šalotko in dušimo, da postekleni. Dodamo meso paradižnikov in dušimo, da tekočina povre. Ohladimo in vmešamo nastrgano limonino lupinico, sesekljan timijan, rožmarin, peteršilj in stepena jajca. Dobro premešamo.

Notranjost paradižnikov solimo in popramo, v vsakega damo dva ali tri pečene čevapčiče in napolnimo do roba s paradižnikovo omako z jajci. Pokrijemo s paradižnikovim pokrovom in prestavimo v globlji pekač, v katerega smo prilili belo vino. Pokrijemo z alu folijo in pečemo 25 do 30 minut.

Odstranimo folijo, zvišamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pečemo še 10 minut.

Kečap iz jagod, balzamičnega kisa in rožnatega popra

Posušeni paradižnik odcedimo. Čebulo očistimo, olupimo in sesekljamo ter popražimo na oljčnem olju, da postekleni. Zrele paradižnike olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke ter damo v ponev skupaj z jagodami, ki smo jih oprali, očistili in narezali na četrtine. Prilijemo balzamični kis in počasi dušimo 30 do 35 minut. Dodamo odcejene posušene paradižnike in dušimo še pet minut. Zmešamo z mešalnikom, da dobimo gosto homogeno zmes. Če je preredka, jo vrnemo v ponev in še malo povremo. Začinimo s solnim cvetom, dodamo rožnati poper in po želji še malo balzamičnega kisa ter premešamo.

Serviranje

Še vroče pečene polnjene paradižnike prelijemo z vinom iz pekača in ponudimo z jagodno omako.

Rožnate jagode, znane tudi pod imenom rožnati poper, so zrele jagode brazilskega poprovca, drevesa iz iste družine kot mango. Jagode imajo mil sladko-pekoč okus, zaradi svoje zanimive arome in rožnate barve pa se pogosto dodajajo kremastim omakam, morski hrani, zelenjavi in raznovrstnim solatnim polivkam ter drugim omakam.

Rožnati poper torej ne raste na isti rastlini kot pravi poper, ampak se v kategorijo poprov vključuje predvsem zaradi podobnega videza in velikosti. Glavni pridelovalki sta Brazilija in Peru. Jagode dajejo jedem mil poprasto-saden okus in milo rožnato barvo.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box