Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Polnjene puranje prsi z gorgonzolo in s pršutom, svaljki z masleno omako in ocvrtimi listi čemaža

Sestavine za 4 osebe

Polnjene puranje prsi s pršutom

  • 850 g puranjih prsi brez kosti in kože
  • 250 g gorgonzole
  • 2 žlički sesekljanega rožmarina
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • 1 strok česna
  • 8 rezin pršuta
  • 1 dl suhega belega vina
  • 2 žlici olivnega olja
  • žlica masla

Maslena omaka

  • 15 dag masla
  • 1, 5 dl sladke smetane
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • 2 rumenjaka
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Ocvrti listi čemaža

  • nekaj svežih listov čemaža
  • 15 dag masla

Sestavine za 4 osebe

Polnjene puranje prsi s pršutom

Maslena omaka

Ocvrti listi čemaža

Priprava

Polnjene puranje prsi s pršutom

Pečico segrejemo na 200 °C. Česen olupimo, odstranimo kalček in drobno sesekljamo. V skledici zmešamo nadrobljeno gorgonzolo, česen, limonino lupinico, rožmarin, solni cvet in poper. Polovičke puranjih prsi operemo pod tekočo vodo in dobro osušimo s papirnatimi brisačami. V vsako polovico z ostrim nožem naredimo globoko zarezo, da dobimo žepek, ki ga napolnimo s pripravljeno sirno zmesjo. Nadevane puranje prsi tesno ovijemo z rezinami pršuta, da preprečimo uhajanje nadeva med pečenjem. V ponvi segrejemo olje in maslo in na vroči maščobi z obeh strani popečemo meso. Popečene puranje prsi prestavimo v pekač, ki ga za 20 do 25 minut potisnemo v ogreto pečico. Pekač vzamemo iz pečice, puranje prsi prestavimo na krožnik in shranimo na toplem. V pekač prilijemo belo vino in na srednje močnem ognju zavremo. S kuhalnico postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so ostali od pečenja. Omako prihranimo.

Maslena omaka

Maslo in sladko smetano zavremo, odstavimo, začinimo s solnim cvetom, poprom in limoninim sokom ter med mešanjem dodamo oba stepena umenjaka, da dobimo kremno omako. Do serviranja shranimo na toplem.

Ocvrti listi čemaža

Čemaževe liste operemo, osušimo in ocvremo na vročem maslu. Odvečno maščobo popivnamo s papirnatimi brisačkami.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box