Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Polnjene paprike na kremnem pireju s provansalskimi zelišči

Sestavine za 4 osebe

Polnjene paprike

  • 4 srednje velike (zelene) paprike
  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 100 g kozjega sira za peko
  • 2 zrela paradižnika
  • 50 g olušcenih sesekljanih mandljev (ali pinjol)
  • 1 žlica rozin
  • 2 žlici sesekljanih zelenih oliv
  • oljčno olje
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 2 žlici moke
  • 1 jajce
  • 1 skodelica krušnih drobtin
  • sok polovice limone
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper
  • maščoba za cvrtje

Krompirjev pire s provansalskimi zelišči

  • 1 kg lanskega (mokastega) krompirja
  • 2 dl mleka
  • sol
  • 1 žlica sveže sesekljanih provansalskih zelišč/dišavnic (šetraj, timijan, žajbelj, rožmarin, origano, majaron …)
  • 1 žlička sivkinih cvetov za serviranje

Sestavine za 4 osebe

Polnjene paprike

Krompirjev pire s provansalskimi zelišči

Priprava

Polnjene paprike

Papriko za nekaj sekund potopimo v krop, da kožica poči, nato jo olupimo, jo po dolžini prerežemo in odstranimo semena in belo meso. Čebulo očistimo, olupimo in sesekljamo. Česnu
odstranimo kalček in ga stremo. Paradižnik olupimo, mu odstranimo semena in ga zrežemo na kocke. Rozine operemo in osušimo.
Na vročem olju popražimo sesekljano čebulo. Ko postekleni, ji dodamo mleto meso. Z vilicami večkrat pretlačimo. Dodamo narezane mandlje, strt česen, rozine, sesekljane zelene olive, kocke paradižnika in limonov sok. Dušimo še pet do sedem minut. Potresemo s solnim cvetom, dodamo nadrobljen kozji sir za peko in premešamo.
Z mešanico napolnimo polovice paprik.
V treh ločenih posodah pripravimo moko, stepeno jajce in krušne drobtine za paniranje. Paprike povaljamo v moki (odvečno moko otresemo), stepenem jajcu in drobtinah.
Z dlanmi pritisnemo drobtine ob papriko, da dobimo ustrezno obliko in da med cvrtjem ne odpadejo. Na vroči maščobi jih zlato zapečemo.

Krompirjev pire s provansalskimi zelišči

Krompir olupimo in razkosamo, drobnega razpolovimo, večjega narežemo na četrtine. Stresemo v lonec, prelijemo z vodo, posolimo, zavremo in skuhamo do mehkega.
Sveža zelišca operemo, osušimo, jim po potrebi odstranimo stebla/trše dele in jih sesekljamo. Mleko tik pred koncem kuhanja krompirja zavremo in odstavimo.
Kuhan krompir odcedimo in pristavimo za minuto, da izpari odvečna vlaga. Skupaj z zmehčanim maslom ga pretlačimo v segreto skledo. Prilijemo približno polovico vročega mleka, potem pa z metlico mešamo, da dobimo kremni pire brez grudic. Vmešamo še sesekljana zelišča, mleko in ponovno premešamo.

Serviranje

Na segret plitev servirni krožnik položimo polnjeno papriko in kepico krompirjevega pireja s provansalskimi zelišči, ki ga potresemo s cvetovi sivke.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box