Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Poletni ameriški hamburger po balkansko s slovenskim pridihom v družbi hrustljavega krompirja v obliki spirale in domače omake, s paradižnikovo solato z lubenico in kozjo skuto

Sestavine za 8 oseb

Hamburgerji

  • 960 g čevapčičev
  • 50 g masla
  • 1 dl piva USA Duff ali 1 dl suhega belega vina
  • 8 rezin prekajene slanine USA
  • 1 mesnat paradižnik (brez semen), npr. volovsko srce
  • 8 rezin sira
  • 200 g čebulnih obročkov USA
  • 200 g kumaric USA
  • 8 kruhov USA za hamburger s sezamom

Omaka

  • 1 žlica gorčice
  • 2 kuhana jajčna rumenjaka
  • ½ šalotke ali mlade čebule
  • 200 g kislih kumaric
  • 1 žlica kaper
  • šopek peteršilja
  • limonov sok
  • 1 žlica kisa ali tekočine od vloženih kumaric
  • rjavi sladkor

Hrustljav krompir

  • 750 g krompirja USA v obliki spirale
  • maščoba za cvrtje
  • solni cvet
  • mešanica (strtih) zelišč

Solata

  • ½ lubenice
  • 300 g češnjevih paradižnikov ali datterinov
  • šopek mete
  • 2 žlici semen pistacije
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • oljčno olje
  • 80 g kozje skute ali skute brez laktoze

Sestavine za 8 oseb

Hamburgerji

Omaka

Hrustljav krompir

Solata

Priprava

Solata

Paradižnike operemo in prepolovimo. Lističe mete natržemo na majhne koščke ali nasekljamo. Rdeče meso lubenice narežemo na kocke ali izdolbemo z žlico. Pri tem poskušamo z ostrim nožem odstraniti semena tudi iz notranjosti. V večji skledi zmešamo narezane paradižnike, lubenico in polovico natrgane mete ter začinimo s solnim cvetom in sveže mletim poprom. Pokapamo z oljčnim oljem, dodamo žlico kozje skute ter potresemo z nasekljanimi pistacijami in preostalo meto. Do serviranja shranimo v hladilniku.

Omaka

Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Kumarice odcedimo in narežemo na majhne kocke. Peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo. V posodi zmešamo gorčico, kuhan jajčni rumenjak, sesekljano čebulo, kumarice, kapre, dodamo limonov sok, kis in po okusu še rjavi sladkor.

Hamburger

V večji ponvi (za žar) segrejemo maslo in na njem na hitro popečemo čevapčiče z vseh strani. Zalijemo z vinom ali pivom in dušimo še nekaj minut. Prekajeno slanino v ponvi brez maščobe na hitro popečemo z obeh strani, da postane hrustljava. Paradižnik operemo in narežemo na rezine. Čebulne obročke na vroči maščobi (180 stopinj Celzija) cvremo dve do tri minute, da postanejo zlato rumeni, in odcedimo na papirnatih brisačkah, da vpijejo odvečno maščobo.
Rezine kumaric odcedimo. Kruh za hamburgerje z obeh strani popečemo v ponvi z malo masla.
Popečen spodnji del kruha namažemo z omako in ga napolnimo z rezino sira, čevapčiči, kumaricami, hrustljavo prekajeno slanino, rezino paradižnika in čebulnimi obročki. Pokrijemo z drugo polovico kruha.

Hrustljav krompir v spirali

Hitro zamrznjen krompir v obliki spirale v ne prevelikih porcijah cvremo štiri do minut v vroči maščobi (170 stopinj Celzija). Hrustljavo zapečenega s penovko poberemo iz maščobe ter potresemo s solnim cvetom in izbranimi sese

Serviranje

Ameriški burger serviramo s hrustljavim krompirjem v spirali, ki ga pomakamo v omako, ki nam je ostala, zraven pa ponudimo ohlajeno paradižnikovo solato z lubenico in meto ter kozjo skuto

Dodatni nasveti

Namesto doma pripravljene omake lahko postrežemo tudi eno od ameriških omak. Krompir v spirali lahko pripravimo tudi v ventilatorski pečici, ki jo predhodno segrejemo na 180 stopinj Celzija. Hitro zamrznjen krompir razporedimo po pekaču, obloženim s papirjem za peko, in pečemo na srednji rešetki 15 do 20 minut. Vmes ga nekajkrat premešamo. Tudi panirane čebulne obročke lahko pripravimo v pečici, ki jo predhodno segrejemo na 225 stopinj Celzija. Razporedimo jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in pečemo 15 do 20 minut. Vmes obročke enkrat obrnemo.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box