Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Pohorski pisker

Sestavine za 8 oseb

  • 400 g mlade govedine
  • 150 g prekajenih svinjskih rebrc
  • 150 g jagnjetine ali divjačine
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 por
  • 250 g krompirja
  • 150 g stročjega fižola
  • 2 rumena korenčka
  • šopek peteršilja
  • manjši šopek zelene in drobnjaka
  • 1/2 rumene kolerabe
  • 1/2 zeljne glave
  • 150 g boba
  • 150 g fižola v zrnju
  • 100 g pire
  • 100 g ješprenja
  • 100 g prosene kaše
  • 100 g ajdove kaše
  • 150 g jurčkov (ali lisičk)
  • 3 žlice zmletih začimb (poper, kumina, lovor, timijan, majaron)

Sestavine za 8 oseb

Priprava

  1. Prekajeno svinjino, govedino, divjačino in jagnjetino v ponvi na olju na hitro popecite ter dajte v mrzlo vodo, solite in kuhajte do mehkega. Dodajte sesekljano čebulo, por in strt česen.
  2. Ko je meso kuhano, ga vzemite iz lonca, narežite na koščke in vrnite v juho.
  3. Posebej v slani vodi skuhajte fižol v zrnju, ki ste ga čez noč namočili z dodatki začimb (lovor, majaron).
  4. V zelenjavni juhi posebej kuhajte na kocke narezan krompir in kolerabo, naribano korenje, zeleno, bob, stročji fižol, naribano zelje ter na koščke narezane gobe. Dodajte še kumino, poper in timijan.
  5. Opran ješprenj in piro prav tako skuhajte posebej. Kuhajte 30 minut in čez 15 minut dodajte še proseno in ajdovo kašo.
  6. Nazadnje vse sestavine preložite v večji lonec (pisker) ter jed po potrebi zgostite še s podmetom (moka, voda).
  7. Preden postrežete, izdatno potresite s sesekljanim svežim peteršiljem ali drobnjakom.
  8. Jed ponudite v lončeni skledi, iz katere si gostje postrežejo sami.
  9. Enolončnici po želji dodajte žlico kisle smetane ali malo jabolčnega kisa. Zraven ponudite koruzni čebulni kruh.

Recepti: TOMAŽ KAVČIČ
Fotografije: MATEJA JORDOVIĆ POTOČNIK
Styling: ŽANA KAPETANOVIĆ
Revija Preprosto – prazniki 2014

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box