Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Piščančji prsni fileji s kraško dimljeno panceto in trapistom, pita s kostanjem, jurčki in pistacijami

Sestavine za 4 osebe

Prsni file

  • 600 g piščančjega prsnega fileja
  • 200 g sira trapist
  • oljčno olje z začimbami
  • 100 g dimljene kraške pancete, ZGO
  • 1 šalotka ali manjša čebula
  • 1 strok česna
  • solni cvet
  • 0, 5 dl suhega belega vina
  • 0, 5 dl jušne osnove

Pita

  • 150 g kuhanega olupljenega kostanja
  • 250 g jurčkov (ali rjavih šampinjonov, lisičk…)
  • 250 g listnatega testa
  • 3 šalotke
  • 3 žlice Deluxe medu
  • pest sesekljanih kalifornijskih pistacij
  • 150 g kremnega sira
  • 2 vršička pehtrana
  • žlica masla
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Za posip

  • nekaj sesekljanih pehtranovih lističev in sesekljanih praženih pistacij

Sestavine za 4 osebe

Prsni file

Pita

Za posip

Priprava

Prsni file

Piščančje meso narežemo na rezine debeline 1,5 cm in jih rahlo potolčemo. Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Trapist in dimljeno kraško panceto narežemo na tanke rezine.
V ponvi na segretem oljčnem olju popražimo sesekljano čebulo in strt česen. Dodamo piščančje zrezke, jih na hitro opečemo z obeh strani, prilijemo vino in jušno osnovo, začinimo s solnim cvetom ter dušimo, da polovica tekočine izhlapi. Odstavimo in na vsak zrezek položimo rezino slanine in rezino sira. Pokrijemo in pustimo na toplem, da se sir zmehča.

Pita

Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Gobe očistimo z mehko kuhinjsko krtačko ali jih previdno obrišemo z vlažno kuhinjsko krpo. Odstranimo vse trde ali poškodovane dele in jih drobno sesekljamo. Lističe pehtrana in pistacije sesekljamo (nekaj jih prihranimo).
Šalotko popražimo v ponvi na maslu, da postekleni, nato dodamo sesekljane gobe. Pražimo nekaj minut, da se gobe zmehčajo in da izločena tekočina povre. Odstavimo in razgrnemo, da se masa ohladi. Polovico ohlajenih praženih gob zmiksamo skupaj s kalifornijskimi pistacijami, kremnim sirom in sesekljanim pehtranom. Začinimo s solnim cvetom in poprom. Stresemo v posodo skupaj z drugo polovico praženih gob in premešamo.
Kuhan kostanj z vilicami grobo pretlačimo.
Listnato testo raztegnemo in razrežemo na dva dela. Večji del položimo na pekač, obložen s papirjem za peko in s testom oblikujemo 2 do 3 cm visoke robove. Dno nekajkrat prebodemo z vilicami. Testo nadevamo z gobovo maso, potresemo s kostanjem in pokapamo z medom. Pokrijemo z drugo polovico listnatega testa in pečemo v predhodno ogreti pečici 25 do 30 minut na 200 °C. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo rahlo ohlajeno razrežemo na četrtine.

Za posip

nekaj sesekljanih pehtranovih lističev in sesekljanih praženih pistacij

Serviranje

Na ogrete servirne krožnike položimo piščančje zrezke s panceto in sirom, poleg serviramo gobovo pito s kostanjem. Pito potresemo z nekaj lističi pehtrana in s sesekljanimi pistacijami.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box