Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Piščančji prsni file z domačimi ravioli

Sestavine za 4 osebe

piščančji file

  • 600 g piščančjega prsnega fileja
  • 1 manjša čebula
  • oljčno olje
  • maslo
  • žlica kisle smetane
  • 1 dl suhega belega vina
  • vejica timijana
  • peteršilj
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

testo za raviole

  • 200 g moke
  • 2 jajci
  • 2 žlici oljčnega olja
  • solni cvet
  • malo vode
  • 1 beljak

nadev za raviole

  • 200 g piščančjega prsnega fileja
  • 2 žlici masla
  • ½ čebule
  • 1 strok česna
  • 1 jajce
  • 150 g svežih gob (jurčki, lisičke)
  • sol in sveže mlet poper, peteršilj, majaron

serviranje

  • 200 g masla
  • 12 listov žajblja
  • 50 g mešanice kalifornijskih pistacij in pinjol
  • žlica nastrganega parmezana
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1 svež jurček

Sestavine za 4 osebe

piščančji file

testo za raviole

nadev za raviole

serviranje

Priprava

Piščančji file

Piščančje fileje operemo pod tekočo vodo in popivnamo s papirnato brisačo. Obrežemo približno ¼ mesa, da oblikujemo lepe kose, in obrezano meso prihranimo za nadev za raviole. Pristavimo ponev, v kateri segrejemo oljčno olje in maslo. Ko se maščoba segreje, popražimo na drobno sesekljano čebulo, nato pa v ponev položimo fileje, ki jih po želji predhodno potolčemo in pomokamo. Popečemo najprej z ene strani, ko dobijo zlatorjavo barvo, jih obrnemo in popečemo še na drugi strani. Prilijemo vino, dodamo kislo smetano, timijan; premešamo in dušimo še nekaj minut. Potresemo s solnim cvetom in začinimo s sveže mletim poprom ter tik pred serviranjem po želji posujemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

Testo za raviole

Moko presejemo. Jajci stepemo. Sestavine za testo zmešamo s kuhanico, nato pa testo z rokami gnetemo toliko časa, da ob prerezu nima luknjic. Testo naj v hladilniku počiva vsaj eno uro.

Nadev za raviole

Medtem, ko testo počiva v hladilniku, pripravimo mesni nadev.

200 g piščančjega fileja čim bolj dobno sesekljamo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Gobe očistimo in sesekljamo. Na maslu prepražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, meso, gobe ter pražimo 2 do 3 minute.
Začinimo s soljo in poprom, premešamo in odstavimo. V ohlajen nadev vmešamo stepeni jajci, sesekljan peteršilj in malo majarona. Pripravljeno in ohlajeno testo razvaljamo na pomokani površini in razdelimo na dva dela. S čopičem premažemo eno polovico s stepenim beljakom. S čajno žličko odmerimo nadev v dveh vrstah z 10 cm razmikom. Z drugim delom testa pokrijemo nadev in nežno pritisnemo okrog vsakega kupčka nadeva. S kolescem ali z modelom za raviole izrežemo vsak raviol posebej in s prsti iztisnemo zrak ter zapečatimo robove ( s prsti ali z vilicami). Raviole kuhamo v osoljenem kropu pribl. 4 minute oz. dokler ne priplavajo na površje. Kuhane s penovko previdno poberemo iz kropa in odcedimo (ter takoj damo na servirni krožnik). Kalifornijske pistacije grobo narežemo in skupaj s pistacijami popražimo v ponvi brez maščobe ter odstavimo. Polovico listov žajblja drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo, da malo porjavi, odstranimo z vira maščobe in vanj stresemo sesekljan žajbelj. Premešamo, nato pa v ponev stresemo še raviole in nežno premešamo. V drugi posodi na vročem olju svremo drugo polovico žajbljevih listov in jih osušimo na vpojni papirnati brisači. Jurček očistimo in narežemo na tanke rezine.

Serviranje

Raviole prestavimo na segret servirni krožnik, prelijemo z žajbljevim maslom in potresemo s praženimi oreščki in z nastrganim parmezanom. Poleg ponudimo piščančji file, prelit z omako iz ponve. Okrasimo z ocvrtimi lističi žajblja in s tanko narezanimi rezinami svežega jurčka. Po želji kot prilogo ponudimo hrustljavo zeleno solato.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box