Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Piščančji mini file z brokolijem, redkvicami in poletnim cvetjem v družbi kvinojine solate s trapistom in nektarinami

Sestavine za 4 osebe

Piščančji mini file

  • 350 g piščančjega mini fileja
  • 1 večji brokoli
  • šopek redkvic
  • maslo
  • solni cvet
  • divji janež
  • užitno poletno cvetje (kapucinke, marjetice, vrtnice, vijolice, mačehe, deteljica, sivka, sončnica…)
  • sveže mlet črni poper

Dressing

  • 1 šalotka
  • 0,5 dl suhega martinija
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 0,2 dl bučnega olja Oljarne Petovar
  • sok 1/2 limete
  • solni cvet

Kvinojina solata

  • 100 g kvinoje
  • 3 dl jušne ali zelenjavne osnove
  • 100 g sira trapist
  • 3 nektarine
  • 50 g lešnikov
  • šopek mete
  • šopek peteršilja
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 žlica bučnega olja oljarne Petovar
  • lupina in sok 1 neškropljene limone
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Sestavine za 4 osebe

Piščančji mini file

Dressing

Kvinojina solata

Priprava

Piščančji mini file

Brokoli narežemo na vejice. Osmim lepim olupimo trdi del stebla ter jih posebej skuhamo v slanem kropu »al dente«. Odstavimo in odcedimo ter na hitro ohladimo v ledeni vodi, da ohranijo lepo temno zeleno barvo. Preostali brokoli skuhamo v vreli vodi. Odcedimo in zmiksamo v pire, ki mu dodamo malo masla, solnega cveta in sveže mletega popra. S pirejem napolnimo dresirno vrečko.
Piščančje mini fileje pečemo v ponvi na segreti maščobi na eni strani 4 minute, nato jih obrnemo, potresemo s poletnimi cvetovi in solnim cvetom ter z divjim janežem in popečemo še na drugi strani 2 minuti.
Za dressing olupimo in drobno sesekljamo šalotko, jo reduciramo z martinijem do primerne gostote, nato dodamo oljčno in bučno olje, limetin sok in solni cvet.
Cele, kuhane in ohlajene cvetove brokolija segrejemo v mešanici vode in masla, nato jih rahlo solimo in po dolžini prerežemo na polovico. Redkvice operemo, odrežemo vrhe, jih narežemo na kolobarje in jih na hitro sotiramo na maščobi.

Kvinojina solata

Kvinojo stresemo v posodo in prelijemo s 3 dl jušne ali zelenjavne osnove. Zavremo in pustimo na zmernem ognju vreti, dokler se ne zmehča (pribl. 20 min oz. kot je navedeno na embalaži). Odcedimo odvečno tekočino in ohladimo.
Nektarine operemo in narežemo na koščke. Lešnike, meto in peteršilj grobo nasekljamo. Lešnike na hitro popražimo v ponvi brez maščobe. Sir trapist narežemo na kocke. Vse dodamo k ohlajeni kvinoji ter začinimo po okusu s solnim cvetom in s poprom.
Limonino lupino nastrgamo in jo zmešamo z oljema ter z limoninim sokom. Pokapamo po solati in dobro premešamo.

Serviranje

Na ogret servirni krožnik nabrizgamo brokolijev pire, dodamo brokolijeve cvetove, sotirane kolobarje redkvic in poletne cvetove. Na vse to položimo popečeni piščančji file, ga prelijemo z dressingom in dodamo cvetove. Poleg ponudimo kvinojino solato z nektarinami.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box