Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Piščančji medaljoni na grahovem pireju

Sestavine za 4 osebe

Sestavine za 4 osebe:

  • 400 g piščančjih medaljonov
  • žlica masla
  • vejica svežega timijana
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • žlica deviškega oljčnega olja

Za hrustljavi krompir julienne:

  • 1 krompir
  • solni cvet
  • 4 žlice deviškega oljčnega olja

Za hrustljavo špinačo:

  • 400 g lističev mlade špinače
  • 10 g masla

Za grahov pire z meto:

  • 2 srednje velika krompirja
  • 80 dag oluščenega graha
  • 1 strok česna
  • žlica masla
  • šopek sveže mete
  • 2 dl smetane
  • sol, sveže mlet poper

Za serviranje:

  • 2 žlici praženih pistacij
  • 200 g sira v slanici
  • vejice svežega timijana
  • španske olive Sol y Mar

Sestavine za 4 osebe

Sestavine za 4 osebe:

Za hrustljavi krompir julienne:

Za hrustljavo špinačo:

Za grahov pire z meto:

Za serviranje:

Priprava

V ponvi na vročem olju z obeh strani na hitro popečemo piščančje medaljone, nato znižamo temperaturo, dodamo maslo in pečemo še šest do sedem minut, da meso rahlo karamelizira. Začinimo s solnim cvetom in poprom, posujemo z lističi svežega timijana, odstavimo in pustimo pokrito na toplem, da se arome prepojijo.

Hrustljavi krompirček julienne: krompir olupimo, operemo, naribamo na tanke rezine, narežemo na trakove in pustimo na papirnati brisači, da se osuši. Nato ocvremo na vročem olju, da zlato zarumeni in postane hrustljav. Potresemo
s solnim cvetom.

Hrustljava špinača: špinačne lističe ocvremo na maslu in odložimo na papirnate brisače, da vpijejo maščobo.

Grahov pire z meto: v kropu kuhamo olupljen in na kocke narezan krompir, dokler ni skoraj povsem zmehčan.

V posodo s krompirjem dodamo grah in česen, kuhamo pet minut, tik pred koncem dodamo še metine liste. Vse skupaj kuhamo še minuto, odstavimo in odcedimo ter pretlačimo s paličnim mešalnikom. Na koncu dodamo maslo in smetano ter začinimo po okusu. Sir v slanici odcedimo in obrišemo s krpo. Natržemo na kose.

Pistacije na hitro popražimo v ponvi brez maščobe. Olive odcedimo (po želji razpolovimo).

Serviranje: na plitve krožnike z žlico razmažemo grahov pire z meto. Nanj položimo piščančje medaljone, prelijemo z omako od pečenja, potresemo s hrustljavim krompirjem, lističi špinače, praženimi pistacijami, iberskimi olivami in nadrobljenim sirom. Dekoriramo z vejico timijana.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box