Tomaž Kavčič
Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.
Sestavine za 4 osebe
Piščančji file
- 600 g piščančjega prsnega fileja
- oljčno olje
- solni cvet
- 1 strok česna
- vejica timijana
- 10 g masla s soljo
- sveže mlet poper
Krompirjevi njoki
- 0,6 kg krompirja
- 35 dag pšenične moke
- sol
- 1 sveže jajce
- oljčno olje
Omaka
- 1 žlica oljčnega olja
- 10 dag pancete
- 2 žlici sladke smetane
- pest rukole (ali regrata)
- 10 dag kozje skute
- 10 dag svežega kozjega sira
Regratova solata
- 250 g regrata
- 3 manjši krompirji
- 3 jajca
- 150 g kuhanega rjavega fižola
- 150 g pancete ali ocvirkov
- oljčno olje
- balzamični kis ali limonin sok
- solni cvet
Sestavine za 4 osebe
Priprava
Piščančji file
Piščančje fileje najprej potolčemo, potem pa v ponvi na vročem olju z obeh strani popečemo, znižamo temperaturo in dušimo 10 minut. Dodamo timijan, strt česen, ki smo mu predhodno odstranili kalček, maslo s soljo in dušimo še 5 minut. Vzamemo iz posode in malo ohlajene narežemo na trakove. Potresemo s solnim cvetom in sveže mletim poprom.
Krompirjevi njoki
Krompir (izberemo sorto, ki ni vodena) v olupku skuhamo. Nato ga olupimo (3 prihranimo za solato) in še vročega pretlačimo s stiskalnico za krompir. Ohlajenemu dodamo presejano moko, ščepec soli, stepeno jajce, malo olja ter zamesimo testo. Oblikujemo približno za prst debele »trakove«, ki jih narežemo na poljubno velike njoke. Skuhamo jih v kropu – iz vode jih poberemo s penovko, ko priplavajo na površje.
Omaka
V ponvi z malo olja prepražimo rezine pancete. Dodamo smetano, sesekljano rukolo ali regrat, skuto in koščke kozjega sira ter kuhane in dobro odcejene njoke. Rahlo premešamo.
Regratova solata
Regrat očistimo, operemo in odcedimo. Jajca trdo skuhamo in kuhana ohladimo v mrzli vodi ter olupimo. Panceto narežemo na kocke in hrustljavo popečemo v ponvi ter zdrobimo. Jajca in krompir narežemo na rezine. Regrat pokapamo z oljčnim oljem in s kisom, dodamo fižol, krompir in jajca. Solimo in premešamo. Regratovo solato potresemo s panceto ali z ocvirki.
Serviranje
Na globji segret servirni krožnik damo domače njoke v omaki s panceto, rukolo in kozjim sirom, poleg ali na vrh razporedimo piščančje trakove. Zraven ponudimo regratovo solato, ki smo jo tik pred serviranjem potresli s hrustljavo panceto ali toplimi ocvirki.