Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Piščančji file na kremnem pireju s čemaževo omako s smrčki in hrustljavim pršutom

Sestavine za 4 osebe

Piščančji file

  • 500 g piščančjega fileja brez kože in kosti
  • 50 g solnega cveta
  • 1 strok česna
  • vejica timijana
  • maslo
  • jušna osnova
  • 140 g spomladanskih gob (smrčki)

Krompirjev pire

  • 1 kg krompirja
  • 20 g masla
  • 2 dl mleka
  • sol
  • 4 rezine ementalca

Čemaževa omaka

  • 300 g divjega česna ali čemaža
  • 0,5 dl mleka
  • 5 dl smetane za kuhanje
  • 10 g solnega cveta

Priloga

  • žlica masla
  • solni cvet
  • 4 sveži beli ali rjavi šampinjoni
  • cvetovi čemaža
  • 4 rezine lokavskega pršuta
  • 8 do 12 špargljev
  • oljčno olje

Sestavine za 4 osebe

Piščančji file

Krompirjev pire

Čemaževa omaka

Priloga

Priprava

Piščančji file

Piščančji file v ponvi na maslu z obeh strani popečemo, nato znižamo temperaturo in dodamo timijan, strt česen, ki smo mu predhodno odstranili kalček, prilijemo jušno osnovo in pokrito dušimo 20 do 25 minut. Vzamemo iz ponve in malo ohlajene piščančje fileje razrežemo na rezine, velike centimeter do dva. Potresemo s solnim cvetom.

Smrčke dobro operemo v mrzli vodi in jih osušimo na papirnati brisači. Večje smrčke prerežemo po dolžini. V segreti ponvi jih pet minut počasi dušimo, tik pred koncem dodamo žlico masla in potresemo s solnim cvetom.

Krompirjev pire

Krompir olupimo, operemo in narežemo na rezine. Stresemo v posodo, dolijemo vodo, solimo, zavremo in skuhamo do mehkega.

Kuhan krompir odcedimo in skupaj z zmehčanim maslom pretlačimo. Prilijemo vroče mleko in ponovno pretlačimo. Mešamo, da nastane kremast pire brez grudic.

Čemaževa omaka

V večji posodi zavremo mleko in smetano, dodamo čemaž in ponovno zavremo.
Ko se malo ohladi, solimo in z mešalnikom zmešamo v penasto kremo.

Priloga

Šparglje očistimo, po potrebi olupimo in kuhamo v kropu pet minut, da ostanejo čvrsti.
Kuhane s penovko poberemo iz vode in na krožniku pokapamo z oljčnim oljem.

Sir ementalec narežemo na rezine. Sveže šampinjone očistimo in narežemo na tanke rezine.
Rezine lokavskega pršuta zrežemo na trakove, jih položimo v pekač na papir za peko in jih v pečici, predhodno ogreti na 130 °C, sušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo.

Serviranje

Na segret plitev servirni krožnik damo krompirjev pire, na katerega položimo tanko rezino ementalca. Dodamo piščančji file, žlico čemaževe omake, smrčke, kuhane šparglje in rezine svežih šampinjonov. Potresemo s cvetovi čemaža in hrustljavim pršutom.

Čemaž (tudi divji česen, medvedji česen, gozdni česen, kačji lek ali štrkavec; znanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Raste od marca do junija in cveti od aprila do maja. Čemaž je v celoti užiten – uporabijo se lahko listi, čebulice, cvetovi in plodovi. Ima podobne lastnosti kot česen, vendar je precej bolj zdravilen.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box