Tomaž Kavčič
Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.
Sestavine za 4 osebe
Piščančja rolada z bučkami
- 600 g piščančjega fileja
- 2 bučki
- 275 g listnatega testa
- 4 žlice kisle smetane
- 8 rezin šunke
- 8 rezin sira (edamec)
- 1 jajce
- 1 strok česna
- olje
- solni cvet
- sveže mlet črni poper
Krompirjev pire s čemažem
- 1 kg krompirja (mokastega)
- 250 g čemaža
- 250 ml mleka
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 1 žlica masla
- sol
- sveže mleti poper
Sestavine za 4 osebe
Priprava
Piščančja rolada z bučkami
Piščančje fileje solimo, popramo, natremo s strtim česnom, ki smo mu predhodno odstranili kalček, in na vročem olju popečemo z obeh strani. Ohlajene fileje narežemo na trakove. Bučke operemo in narežemo na rezine. V isti ponvi za nekaj minut dušimo še bučke. Ponovno ohladimo.
Testo raztegnemo na pomokani površini in narežemo na 4 dele. Premažemo s kislo smetano. Na vsak kos testa položimo rezino šunke in rezino sira, nato pa še piščančje trakove in dušene bučke. Testo iz obeh strani zapognemo, robove dobro stisnemo skupaj in premažemo s stepenim jajcem. Prestavimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo približno 30 minut, najprej na 220° C, ko testo porumeni, znižamo temperaturo na 180° C in spečemo do konca.
Krompirjev pire s čemažem
V slani vodi skuhamo krompir, da se zmehča. Še vročega olupimo in ga pretlačimo v pire. Liste čemaža splaknemo pod hladno vodo in jih v slani vodi blanširamo. Nato jih odcedimo in drobno sesekljamo. Vse sestavine damo v posodo in jih z metlico dobro premešamo ter začinimo s soljo, poprom in z muškatnim oreščkom.
Nasvet
Za okusen pomladni pire lahko polovico čemaža zamenjamo s svežimi listi kopriv. Namesto bučk lahko ljubitelji rabarbare uporabite njena rdeče-zelena stebla.