Piščančja nabodalca s sezamom in mlado čebulo, jasminov riž s piščančjimi trakovi in bambusovimi vršički, mangova omaka, zelenjava iz voka

Sestavine za 6 oseb

Piščančji ražnjiči

  • 700 g piščančjih prsi brez kože in kosti
  • 2 šopka mlade čebule (s stebli)
  • rezine domačega želodca ali suhe salame
  • 100 g ementalca v kosu

Marinada

  • 250 ml sojine omake
  • 125 ml riževega vina
  • 1 strok česna
  • 1 žlica naribanega ingverja
  • 1 žlička limonine lupinice
  • 1 žlica sezama
  • na kolobarje narezana mlada čebula

Jasminov riž s piščančjimi trakovi in bambusovimi vršički

  • 400 g jasminovega riža Azija
  • 25 g masla
  • 4 žlice kisle smetane
  • 300 g piščančjihpuranjih prsi brez kože in kosti
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • sladka čilijeva omaka po okusu
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 370 ml bambusovih vršičkov
  • 2 šopka timijana
  • himalajska sol
  • sveže mlet poper

Mangova omaka

  • 425 ml manga v rezinah
  • 1 strok česna
  • 1 rdeč čili
  • 2 mladi čebuli
  • sok 1 limete
  • 1 pest lističev koriandra
  • himalajska sol

Zelenjava iz voka

  • 1 rdeča paprika
  • 30 g stročjega fižola
  • 1 (oranžen) korenček
  • 30 g vložene mini koruze
  • 30 g kalčkov fižola mungo
  • 30 g belih, zelenih ali divjih špargljev

Sestavine za 6 oseb

Piščančji ražnjiči

Marinada

Jasminov riž s piščančjimi trakovi in bambusovimi vršički

Mangova omaka

Zelenjava iz voka

Priprava

Piščančji ražnjiči

Piščančje meso operemo, osušimo in narežemo na tri centimetre velike kocke. Mlado čebulo očistimo in narežemo na rezine. V skledi zmešamo sestavine za marinado. Meso in čebulo izmenično natikamo na nabodala, premažemo z marinado in pečemo na žaru z vseh strani, med peko mažemo z marinado. Pečena nabodalca ponovno premažemo z marinado in potresemo s sezamom, ki smo ga prej na hitro popražili v ponvi brez maščobe.

Zelenjava iz voka

Očiščeno zelenjavo poljubno narežemo. Vok segrejemo, dodamo maslo, zelenjavo na hitro prepražimo, zalijemo z marinado, še malo pokuhamo in odstavimo.

Riž

Piščančje meso narežemo na trakove. Šalotko olupimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. V voku ali večji ponvi stopimo maslo in na njem popražimo sesekljano čebulo. Dodamo na trakove narezano piščančje meso in ponovno popražimo. Dodamo strt česen in riž, premešamo in ponovno popražimo. Postopoma prilivamo kokosovo mleko in po potrebi vročo vodo. Dodamo bambusove vršičke in timijan. Preden je riž pripravljen, vmešamo še kislo smetano ter začinimo s sladko čilijevo omako, himalajsko soljo in poprom po okusu. Premešamo z vilicami. Pokrijemo in odstavimo z ognja, po nekaj minutah odstranimo timijan ter nežno premešamo.

Mangova omaka

Rezine manga odcedimo in narežemo na manjše kocke. Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Lističe koriandra sesekljamo. Vse sestavine zmešamo ter začinimo z limetinim sokom in soljo po okusu. Do serviranja shranimo na sobni temperaturi.

Marinada za zelenjavo iz voka

Žlica medu, žlica belega balzamičnega kisa, mleti čili, 0,2 dl piva, poper, sol, gorčica, tabasco, sojina omaka

 

Serviranje

Na večji servirni krožnik damo pečena piščančja nabodalca s sezamom, ki jih potresemo še s kolobarji mlade čebule. Po krožniku razporedimo nekaj rezin domačega želodca ali suhe salame, narezan ementalec ter mangovo prilogo. Na istem krožniku ali posebej v skledi ponudimo jasminov riž s piščančjimi trakovi in bambusom ter zelenjavo iz voka.

Dodatni nasveti

Če nimamo riževega vina za marinado, ga lahko nadomestimo s suhim belim vinom ali jabolčnim kisom. Jasminov riž sodi v skupino dolgozrnatih aromatičnih rižev. Prepoznaven je po svoji aromi po oreščkih ter lahkotni teksturi kuhanih zrn. Največkrat se uporablja kot priloga indijskim in tajskim jedem.

 

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box