Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Perutničke z rdečo pomarančo na krompirjevem pireju

Sestavine za 4 osebe

Perutničke

  • 550 g piščančjih peruti
  • 2 rdeči pomaranči biološke pridelave
  • 6 listov lovora
  • bio oljčno olje
  • solni cvet
  • črni poper v zrnu

Pire

  • 300 g topinamburja biološke pridelave
  • 500 g krompirja biološke pridelave
  • 80 g masla
  • 2 dl mleka
  • sol
  • pinjole

Sestavine za 4 osebe

Perutničke

Pire

Priprava

Perutničke

Piščančje peruti (po potrebi) očistimo, operemo pod hladno tekočo vodo ter osušimo. Pečico segrejemo na 200°C. Pomaranči prepolovimo in narežemo na krhlje. V pekač položimo perutničke, jih pokapamo s sokom pomaranče, dodamo pomarančne krhlje in lovor, prelijemo z oljčnim oljem in potresemo s solnim cvetom. Pečemo v pečici 40 do 45 minut (po 30 minutah perutničke obrnemo in jih potresemo s poprom, ki smo ga strli v terilniku).

Pire

Gomolje topinamburja in krompirja dobro operemo in ločeno skuhamo do mehkega. (Neolupljeni topinambur kuhamo 10 do 15 minut. V vodo, v kateri kuhamo gomolje, kanemo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa, da ne potemnijo.) Kuhane gomolje olupimo in s stiskalcem krompirja pretlačimo v posodo. Dodamo maslo in med nenehnim mešanjem na nizkem ognju dodajamo mleko. Solimo, ponovno premešamo in odstavimo. V ponvi brez maščobe popražimo pinjole.

*TOPINAMBUR poznamo pod različnimi imeni: ameriški krompir, gomoljasta sončnica, laška repa, jeruzalemska artičoka, papeževa ali svinjska repa.

Serviranje

Na plitev segret servirni krožnik damo perutničke skupaj s pomarančnimi krhlji, poleg damo pire iz krompirja, ki ga pokapamo z bio oljčnim oljem in potresemo s praženimi pinjolami.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box