Pehtranove palačinke iz domžalskega gostišča Juvan

Sestavine za 4 osebe

Palačinke, za 5 palačink:

  • 1 jajce
  • 120 g moke
  • 2 dl mleka
  • ščepec soli

Nadev:

  • 300 g nepasirane skute
  • 400 g kisle smetane
  • 100 g sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 50 g rozin
  • 0,3 dl ruma
  • 2 jajci
  • limonova lupinica
  • vanilijev sladkor
  • pest pehtrana

Sestavine za 4 osebe

Palačinke, za 5 palačink:

Nadev:

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: bio kisla smetana

Iz Lidlovih več kot 60 bio izdelkov ta hip je tokratna odločitev padla na bio kislo smetano. Njena uporabnost je kajpak nadvse pestra. A ker v gostišču Juvan v Domžalah prav ta mesec praznujejo 50. obletnico obstoja, sva prav očetu Miranu in hčeri Maši odnesla tokratno Lidlovo skrivno sestavino.

Ta domžalska gostilna, znana po dobri domači kuhinji, ki nadvse rada posega tudi po sezonskih jedeh in sestavinah iz neposredne okolice, med drugim slovi tudi po orehovih palačinkah z obilnim dodatkom sladke smetane, včasih tudi sadja. No, s kislo smetano so sicer ostali pri palačinkah, vendar so za nas pripravili pehtranove!

Priprava

Palačinke spečemo in pustimo, da se ohladijo. Rozine namočimo v rum. Medtem ko se palačinke ohlajajo, pripravimo nadev: skuto in kislo smetano pretlačimo z rumenjakom, beljak pa stepemo in ga v maso vmešamo na koncu. Dodamo naribano limonovo lupinico, sladkor in vanilijev sladkor.

Ohlajene palačinke namažemo z nadevom, posujemo z rozinami (in rumom) ter pehtranom. Palačinke položimo v pekač.

Potem stepemo jajce ter z delom kisle smetane in sladko smetano prelijemo palačinke. (Za dodatek lahko po vrhu potresemo še nasekljane mandlje.) Pečico segrejemo na 180 stopinj in palačinke gratiniramo toliko časa, da dobijo zlatorumeno barvo.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box