Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Pečene puranje prsi z jesenskim nadevom na bučnem pireju v družbi izbranih sirov

Sestavine za 4 osebe

puranje prsi

  • 1000 g puranjih prsi brez kože in kosti

nadev

  • 100 g svežih gob (jurčki, lisičke, štorovke…)
  • 100 g kuhanega kostanja
  • 100 g buče
  • 1 stroka česna
  • 1 manjša šalotka
  • 1 jajce
  • šopek peteršilja
  • 2 dl jušne osnove
  • 2 vejici rožmarina
  • oljčno olje
  • 50 g irskega masla
  • sol, sveže mlet poper

bučni pire

  • 700 g buče
  • 250 g krompirja
  • 300 ml jušne osnove
  • 250 ml smetane
  • 50 g irskega masla
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • sol

serviranje

  • bučno olje, Oljarna Petovar
  • bučna semena
  • 200 g izbranih evropskih sirov (npr. Gruyere, CahillsCheddar z whiskijem, orehov sir)

Sestavine za 4 osebe

puranje prsi

nadev

bučni pire

serviranje

Priprava

Pečene puranje prsi z jesenskim nadevom

Šalotko očistimo, olupimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Gobe očistimo in drobno sesekljamo. Bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na majhne kocke. Kuhan kostanj pretlačimo z vilicami. Jajce stepemo. Peteršilj sesekljamo. Sestavine zmešamo posodi, solimo in popramo po okusu.
V puranje prsi zarežemo štiri dolge reze (pazimo, da mesa ne prerežemo). Začinimo s soljo in poprom. Zareze napolnimo z nadevom in meso prevežemo z vrvico, pod katero zataknemo vejici rožmarina. Meso položimo v manjši višji pekač. Maslo stopimo, zmešamo z oljem in polijemo po mesu. Prilijemo jušno osnovo in pokrijemo s pokrovom ali z alu folijo. Pečemo v predhodno ogreti pečici 45 do 50 minut pri 200°C. 15 minut pred koncem pečenja odkrijemo pekač in prelijemo meso z jušno osnovo. Preden meso razrežemo, pustimo še nekaj minut pokrito. Odstranimo vrvico in rožmarin ter razrežemo prsi na rezine.

Bučni pire

Za bučni pire bučo olupimo, odstranimo semena in narežemo na majhne kose. Krompir olupimo, operemo in narežemo na rezine.
Bučo in krompir stresemo v jušno osnovo in zavremo. Kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča. Po potrebi odlijemo
tekočino, dodamo sol po okusu, muškatni orešček, maslo in smetano ter z mešalnikom zmešamo v kremno zmes.
Sire narežemo na manjše kose.
Bučna semena grobo narežemo in na hitro popražimo v ponvi brez maščobe.

Serviranje

Na večji segret servirni krožnik z žlico raztegnemo bučni pire, pokapamo z bučnim oljem in potresemo z bučnimi semeni. Zraven položimo 2 rezini polnjenih puranjih prsi in nekaj koščkov sirov po okusu.
Nasvet: če nam  ostane nadev, lahko z njim napolnimo  izdolbene  paradižnike, čebulo, paprike ali  manjše buče  in spečemo skupaj s puranjimi  prsmi v pečici.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box