Paradižnik s škampi iz restavracije Tabor v Podbrezju

Sestavine za 4 osebe

Škampi in paradižniki

  • 40 dag škampov
  • oljčno olje

Paradižnikov tatarski

  • 2 paradižnika
  • žlica sesekljane šalotke
  • pol žličke sesekljanih kaper
  • 1 žlica oljčnega olja

Škampova majoneza

  • 1 rumenjak
  • 1,2 dl škampovega olja
  • 0,4 dl repičnega olja
  • četrt žličke gorčice
  • 1 čajna žlička limonovega soka
  • sol

Marinirani češnjevi paradižniki

  • 8 češnjevih paradižnikov
  • oljčno olje
  • beli balzamični kis
  • sol

Bela paradižnikova pena

  • 2 dl paradižnikovega soka
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 strok česna
  • 6 listov bazilike
  • 6 g želatine
  • sol

Sestavine za 4 osebe

Škampi in paradižniki

Paradižnikov tatarski

Škampova majoneza

Marinirani češnjevi paradižniki

Bela paradižnikova pena

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: paradižnik

Med sadnim drevjem gleda na gorenjske hribe in na bližnjo cerkev svetega Benedikta v Podbrezju že tri desetletja restavracija Tabor: Robert Markič jo je zgradil leta 1989, jo dvakrat po deset let dajal v najem, zadnje desetletje pa jo vodi Mateja Markič, okrog štedilnika pa ima glavno besedo Gašper Kordež. Iz Lidla smo jima prinesli vrečko paradižnikov in ker že vsa tri desetletja slovijo po morskih jedeh, sta se hitro odločila, da jih bosta povezala s škampi.

Surovim škampom so na krožniku delali družbo paradižnikov tatarski, škampova majoneza, marinirani češnjevi paradižniki in paradižnikova bela pena.

Škampi in paradižniki
Priprava: Škampe oluščimo in očistimo ter jih nežno posolimo in mariniramo z oljčnim oljem.

Paradižnikov tatarski
Priprava: Paradižnik zarežemo in ga na hitro blanširamo ter ohladimo v ledeni kopeli. Nato ga olupimo in odstranimo peške ter ga na drobno sesekljamo. (Olupkov ne zavržemo!) Dodamo šalotko in kapre in po potrebi solimo.

Škampova majoneza
Priprava: Rumenjak, gorčico in limonov sok z metlico dobro premešamo. Nato počasi vlivamo navadno olje in škampovo olje, ki smo ga pripravili iz oklepov škampov ter ves čas močno mešamo, da nastane gladka majoneza.

Marinirani češnjevi paradižniki
Priprava: Paradižnike prerežemo na pol in jih mariniramo z oljčnim oljem, soljo in belim balzamičnim kisom.
Iz ostankov olupljenih paradižnikov, ki smo jih potrebovali za tatarca, naredimo paradižnikov čips: olupke počasi sušimo na 80 stopinjah.

Bela paradižnikova pena
Priprava: Paradižnike zmiksamo in dodamo česen in baziliko ter vse skupaj čez noč pustimo na cedilu, da sok odteče. Tekočini, ki smo jo dobili, dodamo nežno stepeno smetano, želatino in po potrebi solimo. Vse skupaj vlijemo v modele in počakamo, da se strdi.

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box