Orešček na orešček iz restavracije Skipass v Kranjski Gori

Sestavine za 4 osebe

Orehov biskvit

  • 1 rumenjak
  • 50 g sladkorja
  • 75 g masla
  • 60 g moke tipa 500
  • 25 g mletih orehov
  • 3 g pecilnega praška

Krema iz arašidovega masla

  • 20 g arašidovega masla
  • 4 g sladkorja
  • 200 ml stepene sladke smetane
  • 1 rumenjak
  • 2 g želatine
  • 120 g bele čokolade

Hrustljave pistacije

  • 100 g vlečenega testa
  • 50 g pistacij
  • 50 g mascarponeja
  • 20 g sladkorja
  • 30 g masla
  • 1 rumenjak
  • olje za cvrtje

Sestavine za 4 osebe

Orehov biskvit

Krema iz arašidovega masla

Hrustljave pistacije

Priprava

Lidlovi skrivni sestavini: arašidovo maslo in pistacije

Za Sicilijance, predvsem tiste iz Catanie, ali še huje, tiste iz vasi pod vulkanom Etna, so edine prave pistacije na svetu le tiste, ki rastejo pod Etno. V mestecu Noto, južno od Syracuse, Corrado Assenzo v svoji slaščičarni Caffe Sicilia pripravlja na desetine slaščic s pistacijami in mandlji, njegove granite je italijanski kuharski vodnik Gambero rosso postavil na piedestal italijanskega slaščičarstva. Sredi nekega vročega poletja smo se tam sladkali še s cassato, torronejem in poslušali njegov slavospev pistacijam z Etne.

V kranjskogorski restavraciji Skipass je poldrugo leto chef kuhalnice Mojmir Šiftar, zadnji slovenski novinec v evropskem združenju Jeunes restaurateurs d’Europe, predsobi kuharskih zvezd Michelinovega vodnika.

Kako je on uporabil Lidlovi skrivni sestavini, pistacije in arašidovo maslo? Z oreščkom na orešček … se je zasmejal.

Priprava orehovega biskvita

Vse sestavine zgnetemo, da dobimo voljno testo. Testo razvaljamo na papir za peko približno pol centimetra na debelo. Pečemo ga 12 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Biskvit ohladimo in ga nadrobimo.

Priprava kreme iz arašidnega masla

Želatino namočimo v hladno vodo in jo namakamo 5 minut. V skledi nad vodno soparo močno stepamo rumenjak in sladkor, dokler ne doseže temperature 65 stopinj (da je vroče na dotik). Stopimo čokolado in jo skupaj z želatino vmešamo v rumenjak. Dodamo arašidovo maslo in dobro premešamo. Ko se nekoliko ohladi, rahlo vmešamo še smetano in vse skupaj postavimo v hladilnik za vsaj 4 ure.

Priprava hrustljavih pistacij

Pistacije grobo sesekljamo in jih zmešamo z mascarponejem in sladkorjem. Nekaj pistacij prihranimo za posip. Testo narežemo na 8 enakih pravokotnikov. Štiri premažemo s stopljenim maslom in preko njih položimo ostale štiri in jih premažemo z rumenjakom, da se pri zavijanju lahko zlepijo. Na sredino pravokotnikov razdelimo maso s pistacijami in pravokotnike zavijemo v žepke. Po vrhu jih premažemo z rumenjakom in posujemo s preostalimi pistacijami. Olje segrejemo v posodi na približno 200 stopinj in v njem cvremo žepke približno 30 sekund. Ko postanejo zlato rjavi, jih vzamem iz olja in odcedimo na papirju.

Krožnik postavimo tako, da na eni strani potresemo nadrobljen orehov biskvit in nanj položimo žličnik kreme iz arašidovega masla. Zraven damo žličko kreme iz višenj, na višnjevo kremo pa še žepek hrustljave pistacije.

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box