Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Omake za žar

Sestavine za 4 osebe

Enostavna žar omaka

  • 200 g paradižnikove omake
  • 1 žlička paradižnikovega koncentrata iz tube
  • 1 srednje velika (rumena) čebula
  • 1 strok česna
  • 0,5 dl (belega) balzamičnega kisa
  • 2 žlici gorčice
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlička sladke paprike ali čilija (v prahu)
  • 25 g masla
  • omaka tabasco
  • worcestershirska omaka
  • solni cvet in sveže mlet črni poper

Česnova omaka

  • 250 g kisle smetane
  • 1 rumenjak
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica gorčice
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Paradižnikova omaka s hrenom

  • 2 dl jušne osnove
  • 2 dl paradižnikove mezge
  • 3 žlice naribanega svežega hrena
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica gorčice
  • 1/2 žličke čilija v prahu
  • ½ žličke sladkorja
  • solni cvet
  • sveže mlet (kajenski) poper
  • 1 žlička worcestershirske omake

Salsa verde

  • 6 šalotk ali mladih čebulic
  • 2 stroka česna
  • 1 majhen rdeč čili (feferon)
  • 6 filejev inčuna
  • 3 žlice kaper
  • šopek peteršilja
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sok polovice limone
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper

Jabolčna omaka

  • 500 g kislih jabolk
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • cimetova palčka
  • 1 žlica (pikantne) gorčice
  • solni cvet

Sestavine za 4 osebe

Enostavna žar omaka

Česnova omaka

Paradižnikova omaka s hrenom

Salsa verde

Jabolčna omaka

Priprava

Enostavna omaka za žar

Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Stroku česna odstranimo kalček in ga stremo. V segreti ponvi na maslu popražimo čebulo in česen, prilijemo balzamični kis in povremo, da se tekočina zreducira. Dodamo paradižnikovo mezgo in paradižnikov koncentrat ter med mešanjem še gorčico, papriko v prahu in rjavi sladkor. Kuhamo na nizki temperaturi 10 do 15 minut, nato omako odstavimo in jo pretlačimo skozi sito. Po okusu začinimo s solnim cvetom in sveže mletim črnim poprom, dodamo nekaj kapljic tabasca in worcestershirske omake ter ohladimo.

Serviramo poleg pečenega mesa (ali zelenjave) na žaru.

Česnova omaka

Rumenjak z vilicami pretlačimo, česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Vse sestavine premešamo in jih do uporabe (vsaj za eno uro) shranimo v hladilniku.

Po želji v omako zmešamo še žlico ali dve oljčnega olja.

Česnova omaka se prilega k vsemu mesu z žara, pa tudi na primer h kuhani govedini in kuhanim jajcem, cvetači ali stročjemu fižolu.

Paradižnikova omaka s hrenom

Jušno osnovo v odkriti posodi na nizki temperaturi povremo do polovice količine, jo ohladimo in posnamemo maščobo. Povreto jušno osnovo, paradižnikovo mezgo in nariban hren stepemo z mešalnikom. Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Skupaj z gorčico, čilijem, poprom in sladkorjem vmešamo v omako, ki jo začinimo še z worcestershirsko omako in potresemo s solnim cvetom.

Omako damo pred uporabo vsaj za dve uri v hladilnik, da se sestavine prepojijo.

Jušno osnovo v odkriti posodi na nizki temperaturi povremo do polovice količine, jo ohladimo in posnamemo maščobo. Povreto jušno osnovo, paradižnikovo mezgo in nariban hren stepemo z mešalnikom. Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Skupaj z gorčico, čilijem, poprom in sladkorjem vmešamo v omako, ki jo začinimo še z worcestershirsko omako in potresemo s solnim cvetom.

Omako damo pred uporabo vsaj za dve uri v hladilnik, da se sestavine prepojijo.

Salsa verde

Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Čili razpolovimo, operemo, odstranimo semena in zelo na tanko narežemo. Kapre in peteršilj sesekljamo. Oljčno olje zmešamo z limonovim sokom ter začinimo s solnim cvetom in poprom. Preostale sestavine zmešamo, jih prelijemo z omako in ponovno premešamo.

Mrzla zelo ostra omaka, ki se še posebej prilega k mrzlemu mesu in pečeni perutnini.

Jabolčna omaka

Jabolka operemo in narežemo na četrtine. Odstranimo peščišča in jih neolupljena narežemo na manjše koščke. Maslo in sladkor med mešanjem segrejemo, da se sladkor stopi. Dodamo narezana jabolka in prilijemo malo vode. Dodamo cimetovo palčko in v pokriti posodi

dušimo približno 25 minut, da se jabolka zmehčajo. Pretlačimo skozi sito, začinimo z gorčico in solnim cvetom ter premešamo.

Jabolčna omaka se odlično prilega k pečenemu odojku. Serviramo jo toplo ali mrzlo.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box