Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Novoletna svečana večerja: Piščančji prsni zvitki s tartufi na čičerikinem pireju s šalotkino omako

Sestavine za 4 osebe

Piščančji zvitki

  • 600 g piščančjih prsnih filejev
  • 200 g svežega kremnega sira
  • 150 g črnega tartufa
  • 1 majhen krompir
  • 10 g suhih jurčkov
  • 1 dl belega suhega vina
  • 1 strok česna
  • oljčno olje
  • maslo
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Čičerikin pire

  • 400 g čičerike
  • lovorov list
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici skute 25%
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 100 g sira gavda

Šalotkina omaka

  • 250 g šalotke
  • 5 dl jušne osnove
  • 1 dl suhega rdečega vina
  • maslo ali oljčno olje

Sestavine za 4 osebe

Piščančji zvitki

Čičerikin pire

Šalotkina omaka

Priprava

Piščančji zvitki

Fileje položimo med plasti prozorne folije za živila in jih z obeh strani potolčemo. Začinimo s solnim cvetom in poprom. Tartuf s ščetko očistimo, operemo in s papirnato brisačo osušimo. Drobno naribamo. Polovico ga stresemo v posodo skupaj s kremnim sirom in dobro premešamo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na zelo tanke rezine. Posušene jurčke 15 do 20 minut namakamo v mlačni vodi, nato jih odcedimo. Na piščančje fileje namažemo sirni namaz s tartufom, nanj položimo rezine krompirja in namočene jurčke ter zavijemo in povežemo s kuhinjsko vrvico. V ponvi segrejemo oljčno olje in maslo ter na vroči maščobi popečemo piščančje zvitke z vseh strani, nato prilijemo belo vino in dušimo še 5 minut. Polnjene fileje prestavimo v pekač, prilijemo omako iz ponve in pečemo 30 minut v predhodno segreti pečici na 180°C. Pečene fileje vzamemo iz pečice, pokrijemo z aluminijevo folijo in pustimo počivati 15 minut, preden odstranimo kuhinjsko vrvico in jih narežemo na rezine. V ponvi segrejemo nekaj žlic olja in v njem segrejemo strok česna. Odstavimo in dodamo preostali nastrgan tartuf ter premešamo. Česen odstranimo.

Čičerikin pire

Čičeriko čez noč namočimo v hladni vodi, nato jo odcedimo in v sveži vodi z dodatkom lovora skuhamo do mehkega (pribl. 1 uro). Skuhano stročnico odcedimo, odstranimo lovorov list, solimo in popramo po okusu, dodamo maslo, skuto ter nekaj vroče vode, v kateri se je kuhala, ter zmiksamo v gladko kremo. Gavdo grobo naribamo, dodamo v pire ter ponovno premešamo.

Šalotkina omaka

Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Prepražimo na vroči maščobi, da postekleni. Zalijemo z rdečim vinom in dušimo, da večina tekočine izhlapi, nato prilijemo jušno osnovo. Kuhamo na nizki temperaturi, da omaka povre in se nekoliko zgosti.

Serviranje

V segret servirni krožnik vlijemo nekaj žlic šalotkine omake, nanjo z dresirno vrečko nabrizgamo čičerikin pire. Nanj ali poleg položimo rezine piščančjega fileja s tartufom in kremnim sirom ter pokapamo z oljem s tartufi. Okrasimo s poljubno svežo zelenjavo, npr. narezanimi cvetovi cvetače ali brokolija. Zraven lahko ponudimo hrustljavo zeleno solato.

Dodatni nasveti

Namesto čičerikinega pireja lahko pripravimo tudi krompirjev pire, polento ali kuhan riž.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box