Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Novoletna pojedina: Divji riž, krompirjev pire, jajčna krema in svež tartuf, tortilje s piščancem na palčki in novoletni koktajl z rdečo pomarančo

Sestavine za 4 osebe

Divji riž, krompirjev pire, jajčna krema in svež tartuf

  • 200 g krompirja (manjši, približno enako veliki gomolji)
  • 100 g divjega riža
  • 150 g masla
  • 0,1 dl smetane za kuhanje
  • 4 sveža jajca hlevske reje
  • 0,2 dl zelenjavne osnove
  • Solni cvet
  • Svež tartuf

Tortilje s piščancem na palčki

  • 370 g tortilj iz pšenične moke
  • 350 g piščančjega mini fileja
  • 1 rdeča paprika
  • maslo
  • 1 šalotka
  • 150 g naribane mozzarelle
  • 50 g naribanega parmezana
  • 100 g kisle smetane
  • šopek peteršilja
  • solni cvet sveže
  • mlet poper
  • paprika v prahu

Novoletni koktajl z rdečo pomarančo

  • 0.6 dl soka rdeče pomaranče
  • 1,2 dl suhega gina
  • 0.6 dl Cointreau (triple sec)
  • peneče vino,
  • suhe Rezine rdeče pomaranče za dekoracijo

Sestavine za 4 osebe

Divji riž, krompirjev pire, jajčna krema in svež tartuf

Tortilje s piščancem na palčki

Novoletni koktajl z rdečo pomarančo

Priprava

Divji riž, krompirjev pire, jajčna krema in svež tartuf

Krompir olupimo, operemo in skuhamo v osoljeni vodi. Kuhan krompir pretlačimo, dodamo maslo in smetano ter nariban tartuf, zmiksamo, da dobimo gladek, kremni pire. V ponvi segrejemo maslo in na njem na hitro prepražimo nastrgan tartuf in zalijemo z jušno osnovo, znižamo temperaturo in dušimo, da se omaka zreducira. Riž pred kuhanjem za par ur namočimo, ker se izredno dolgo kuha. Riž skuhamo v slani vodi. Odcedimo, dodamo žlico masla in nežno premešamo. Beljake in rumenjake ločeno stepemo, pasteriziramo in vlijemo v aparat za smetano.

V jajčno lupino ali steklen kozarček damo divji riž, nanj nabrizgamo krompirjev pire, prelijemo z reducirano omako, dodamo jajčno kremo, na koncu pa naribamo še svež tartuf.

Tortilje s piščancem na palčki

Piščančje meso narežemo na manjše koščke. Peteršilj sesekljamo. Šalotko olupimo, očistimo in sesekljamo. Papriko očistimo in narežemo na kocke. Nadaljujemo z rezanjem čebule in paprike na manjše kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo čebulo, nato dodamo piščančje meso in ponovno popražimo. V ponev nato stresemo narezano papriko, ki jo pečemo le kakšno minuto, tako da še vedno ostane čvrsta. Začinimo s solnim cvetom in s sveže mletim poprom. Pekač obložimo s papirjem za peko. Vsako tortiljo namažemo s kislo smetano, po sredini dodamo 2 žlici piščančje mase, potresemo z mešanico sirov in peteršilja in tesno zvijemo v cigare in položimo v model druga ob drugo. Zavite tortilje potresemo še s preostalim nastrganim sirom ter jih položimo za dobrih 10 minut v segreto pečico na 200°C, da se sir stopi.

Pečene tortilje narežemo na rezine in zapičimo na lesene palčke.

Novoletni koktajl z rdečo pomarančo

Pomarančni sok, gin in Cointreau nalijemo v šejker, napolnjen z ledenimi kockami. Dobro pretresemo. Precedimo v ohlajen kozarec za šampanjec. Počasi dolijemo še suho peneče vino. Okrasimo z rezino rdeče pomaranče.

Po želji v pomarančni sok dodamo žlico medu in segrevamo, da se med stopi. Cointreau lahko tudi izpustimo in damo malce več gina.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box