Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Novoletna pita s porom

Sestavine za 4 osebe

Za testo:

  • 350 g gladke moke
  • 200 g masla
  • 3 žlice mrzle vode
  • 3 žlice suhega belega vina
  • 1 žlička solnega cveta
  • 1 žlička pecilnega praška

Za nadev:

  • • 600 g mletega mešanega mesa
  • • 350 g pora
  • • 200 g krompirja
  • • 1 velika čebula
  • • česen (količina po želji)
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 1,5 dl jušne osnove
  • 2 jajci
  • 1 dl kisle smetane
  • šopek zelišč
  • ¼ žličke muškatnega oreščka
  • sol, poper po okusu
  • olivno olje

Za prilogo:

  • 200 g svežega sira v kroglicah ali sirov kremni namaz
  • šopek zelišč ali žlička pekočih feferonov

Sestavine za 4 osebe

Za testo:

Za nadev:

Za prilogo:

Priprava

Testo:
Moko zmešamo s solnim cvetom in pecilnim praškom, maslo pa natrgamo na manjše koščke in jih potresemo po moki. S konicami prstov hitro in rahlo vgnetemo maščobo v moko ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Dodamo ledeno mrzlo vodo in mrzlo vino ter vse skupaj na hitro zgnetemo v testo. Oblikujemo v kepo, zavijemo v prozorno gospodinjsko folijo in za približno 30 minut postavimo v hladilnik. Nato testo razvaljamo na pomokani delovni površini (tretjino ga prihranimo za pokrov) ter z njim obložimo dno in obod pekača za pito (premera 30 centimetrov), ki smo ga predhodno namazali z maslom, in damo ponovno počivat na hladno za vsaj pol ure.

Nadev:
Por očistimo in na hitro oparimo v kropu, da ostane hrustljav. Zrežemo na tanke obročke/trakove. Krompir olupimo, zrežemo in skuhamo v osoljeni vodi. Kuhanega odcedimo in zmečkamo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Prepražimo na olivnem olju. Ko postekleni, dodamo mleto mešano meso in strt česen, pečemo meso na najvišji temperaturi približno pet minut, nato znižamo temperaturo in po potrebi zalijemo z jušno osnovo ter pražimo še približno 15 minut.

Pred koncem kuhanja dodamo por, začimbe, zelišča ter na nizki temperaturi dušimo še 10 minut. Odstavimo, in ko se malo ohladi, primešamo zmečkan krompir, stepeni jajci in kislo smetano.

Sveži sir zmešamo s sesekljanimi zelišči in/ali žličko pekočih feferonov ali čilija, kdor ima rad pekoče.

Pečico segrejemo na 180 °C. Testo v pekaču obložimo z nadevom ter pokrijemo s testenim pokrovom. Večkrat prebodemo, da se testo med peko ne bi napihnilo. Robove namažemo s stepenim jajcem in jih dobro stisnemo skupaj. Z ostankom jajca premažemo pokrov. Pito pečemo v ogreti pečici od 40 do 50 minut. Ko je skorja zlato rumeno zapečena, vzamemo iz pečice in rahlo ohlajeno razrežemo na rezine.

Serviranje

Praznično pito, razrezano na rezine, lahko ponudimo takoj, ko je pečena, s sirnim namazom z zelišči in poljubno zelenjavo, na primer s hrustljavo zeleno solato, odlična pa je tudi naslednji dan za zajtrk ali kosilo.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box