Vse objave avtorja

Sit Fit

Barbara iz "Sit in Fit" v svoji mali kuhinji ustvarja enostavne, predvsem zelenjavne in super okusne jedi za vsak dan

Njoki iz sladkega krompirja v masleni omaki

Sestavine za 2 osebi

  • 1 večji sladek krompir (približno 450 g)
  • 250 g skute
  • parmezan : 20 g (njoki) + 20 g (omaka) + za okras
  • približno 200 g moke (+ več po potrebi)
  • približno 80 g masla
  • 1 strok česna
  • 0,5 dcl smetane za kuhanje
  • 1/2 majhne šalotke (neobvezno)
  • 1 majhna konzerva mladega graha (neobvezno)
  • peteršilj (neobvezno, za okras)
  • poper in sol
  • olje

Sestavine za 2 osebi

Priprava

Z vilico večkrat preluknjaj krompir in ga peci približno 45 minut na 200°C. Mehak in malenkost ohlajen krompir nareži na polovico in izdolbi njegovo meso. Meso krompirja z vilico zmečkaj, nato dodaj skuto, parmezan, 1/2 žličke soli in premešaj, nato dodajaj moko, da dobiš kompaktno testo. To razdeli na 5 kosov, vsakega razvaljaj v dolgo vrv in nareži na njoke. Kuhaj jih v slani vreli vodi nekaj minut, le toliko, da priplavajo na vrh. Prenesi jih v posodo, pokapaj z oljem, da se ne sprimejo, potem pa v veliki ponvi popeci na maslu (če jih je preveč za eno rundo – vsi naj bodo v enem sloju na ponvi – jih popeci v večih rundah). K popečenim njokom dodaj nariban česnov strok (če želiš še drobno sesekljano šalotko in grah) ter premešaj, potem pa odstavi z ognja. K njokom dodaj tudi smetano za kuhanje, 20 g parmezana, malo popra in premešaj ter pusti nekaj minut, da se omaka zgosti in oprime vseh njokov. Serviraj na krožnik, okrasi s sesekljanim peteršiljem, sveže mletim poprom in parmezanom ter takoj postrezi.

Sit Fit nasvet: Njoki so odlični tudi brez graha in šalotke (če izpustiš grah, izpusti tudi šalotko). Zelo okusni so tudi le v masleni omaki brez dodane smetane za kuhanje. Njoki se odlično tudi zamrznejo (surovi) in odmrznejo (kar v vreli vodi).

#SitFitPonedeljek #BrezmesniPonedeljki

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box