Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Neapeljski polnjeni polpeti z Italiamo barvnimi metuljčki v paradižnikovi omaki z italijanskom sirom, baziliko in s sušenim paradižnikom

Sestavine za 4 osebe

Polpeti

  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 200 g 2 do 3 dni starega kruha (brez sredice)
  • 2 jajci
  • 3 žlice Italiamo parmezana Parmigiano Reggiano DOP 24M ali Italiamo sira Grana Padano DOP 13 M
  • 30 g pinjol
  • 30 g rozin brez pešk
  • 1 strok česna
  • šopek peteršilja (sveža zelišča)
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper
  • krušne drobtine po potrebi

Omaka

  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 720 ml Italiamo paradižnikove omake
  • 4 žlice Italiamo oljčnega olja
  • šopek bazilike (sveža želišča)

Priloga

  • 500 g Italiamo barvnih farfall ali Arcobaleno testenin
  • Italiamo oljčno olje
  • sol
  • topljeni sir
  • žlička Italiamo pesta iz Sicilije

Sestavine za 4 osebe

Polpeti

Omaka

Priloga

Priprava

Polpeti

Sredico kruha namočimo v vodi ali mleku, da se zmehča, in ožamemo. Česen olupimo, odstranimo kalček in stremo. Jajci stepemo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo.
V večji skledi zmešamo mleto meso, namočen kruh, jajca in nastrgan sir. Začinimo s solnim cvetom in poprom ter pregnetemo, da dobimo
homogeno maso. Če se nam zdi preveč »mokra«, dodamo žlico ali dve krušnih drobtin. Ponovno pregnetemo in postavimo v hladilnik za 20 minut. Ohlajeno maso razdelimo na 8 do 10 delov (če imamo rajši manjše polpete, lahko tudi na več delov). V sredino vsakega dela damo nekaj pinjol in namočenih rozin ter oblikujemo polpete. Cvremo v vročem olju, da dobimo hrustljavo skorjico.

Omaka

V večji ponvi na vročem olju popražimo strt česen in sesekljano šalotko, da le-ta postekleni. Dodamo paradižnikovo omako in ko zavre, dodamo še cvrte polpete ter dušimo 20 do 25 minut na nizki temperaturi.

Priloga

Barvne Italiamo testenine skuhamo v kropu »al dente« oz. po navodilih na embalaži. Odcedimo in pokapamo oljčnim oljem, da se ne sprimejo. V topljeni sir vmešamo žličko sicilijanskega pesta. Namesto pesta lahko v topljeni sir vmešamo tudi žličko sesekljanega svežega drobnjaka (sveža zelišča iz lončka) ali ščepec Italiamo mletega čilija.

Serviranje

Italiamo sušene paradižnike odcedimo. Sir narežemo na trikotnike. Na globlji segret servirni krožnik damo barvne testenine in jih prelijemo s paradižnikovo omako. Dodamo polnjene polpete, žlico topljenega sira s pestom, nekaj rezin italijanskega sira (po želji) in sušen paradižnik. Dekoriramo s svežimi lističi bazilike.
Buon appetito!

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box