Naravna zelenjavna juha z jušnimi rezanci

Sestavine za 4 osebe

  • 1 (rjava) čebula
  • 5 korenjev (en za zakuho)
  • 1 steblo zelene
  • 1/2 koromača
  • 2 žlici olja
  • 1 lovorjev list
  • 5 poprovih zrnc
  • 1/2 paradižnika (ali 1 žlička paradižnikovega koncentrata)
  • 2 vejici timijana
  • 1 šopek svežega peteršilja (malo prihrani za okras)
  • 2,5 l vode
  • 2 žlički soli
  • 3 gnezda jušnih rezancev
  • 1 bučka

Sestavine za 4 osebe

Priprava

V veliki kozici segrej olje in na segretem prepraži čebulo, koromač, zeleno in korenje. Nato dodaj paradižnik, timijan, lovorjev list, poper in peteršilj ter zalij z vodo. Dodaj še sol, premešaj in pokrij, da juha zavre. Nato kuhaj vsaj eno uro, da se zelenjava skuha. Nato juho precedi. V precejeno juho stresi spiralizirano ali naribano korenje in bučko ter rezance in kuhaj približno 3 minute, da se rezanci skuhajo, vmes premešaj, da se rezanci ne sprimejo skupaj. Juho serviraj, potresi še z nekaj svežega peteršilja in postrezi.

NASVET
Namesto koromača lahko uporabiš gomolj zelene ali kolerabe.
Namesto svežega paradižnika lahko uporabič žličko paradižnikovega koncentrata.
Timijan ni obvezen, a doda k okusu juhe.
Juho lahko precediš, ohladiš in zamrzneš.
Juho lahko uporabiš kot jušno osnovo za pripravo rižot, omak in podobno.
Namesto bučke lahko uporabiš tudi brokoli.
Namesto s peteršiljem lahko juho pred serviranjem potreseš tudi z drobnjakom.
V juho daj najprej eno žličko soli, nato pa jo po uri kuhanja poskusi in po potrebi dosoli.
Dlje kot juho kuhaš, bolj se bo okus skoncentriral – in prav zato ne potrebuješ jušne kocke in je to čisto naravna zelenjavna juha.

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box