Mladi sir v ajdovem testu iz restavracije Evergreen v Smledniku

Sestavine za 4 osebe

Mladi sir v ajdovem testu

  • 1 kg starega krompirja
  • 150 g moke tipa 500
  • 100 g ajdove moke
  • 2 jajci
  • 150 g mladega svežega sira
  • sol
  • poper
  • 1 rumenjak
  • solni cvet
  • rastlinsko olje za cvrtje

Krema jajčevcev

  • 1 kg jajčevcev
  • 10 strokov česna
  • 50 ml sladke smetane
  • 50 g masla
  • sol
  • olje za cvrtje

Žele iz jabolčnega kisa

  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 400 ml vode
  • 5 g želatine agar agar

Sestavine za 4 osebe

Mladi sir v ajdovem testu

Krema jajčevcev

Žele iz jabolčnega kisa

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: mladi sir

Eden najbolj talentiranih in prodornih mladih slovenskih kuharskih mojstrov, Mojmir Šiftar, ki je bil tudi kapetan mlade slovenske kuharske reprezentance na mednarodnih tekmovanjih, je nov izziv našel ob robu golf igrišča v Smledniku, v restavraciji Evergreen. Ker so tam najbolj pogosti obiskovalci kajpak golfisti, je njegova zdajšnja kuhinja prilagojena prav njim: obilna, toda lahka. Sveži mladi sir, tokratna skrivna sestavina iz Lidlove ponudbe, je bila kot nalašč za nov izziv, da naredi nekaj lahkotnega, okusnega – in odločil se je, da bo pripravil poletni krožnik, osvežilen in vegetarijanski.

Mladi sir v ajdovem testu s kremo jajčevcev in želejem iz jabolčnega kisa

Postopek: Krompir operemo in pečemo eno uro v pečici, ogreti na 160 stopinj. Še toplega olupimo in pretlačimo. Maso ohladimo, nato primešamo obe moki in jajci, solimo in popramo ter dobro pregnetemo. Testo zavijemo v folijo in pustimo počivati pol ure v hladilniku. Potem ga razvaljamo na 1 cm debeline in izrežemo pravokotnike 10 x 5 cm. Na sredino pravokotnikov nabrizgamo mladi sir in pravokotnike zavijemo v žepke. Pazimo, da zapremo vse robove in da testo ne popoka. Premažemo z rumenjakom in posujemo s solnim cvetom ter žepke ocvremo v vročem olju do zlato rjave barve.

Krema jajčevcev

Postopek: Jajčevce olupimo in narežemo na debele kolobarje. Ocvremo jih v vročem olju do temno rjave barve ter jih odcedimo na suhem papirju. Česen pečemo 30 minut na 180 stopinjah v pečici. Potem stroke olupimo in zmeljemo z jajčevci, smetano in maslom, da dobimo mazljivo kremo.

Žele iz jabolčnega kisa

 

Postopek: Vse sestavine zmešamo in segrevamo v kozici do vrelišča. Prelijemo v pekač in pustimo približno dve uri, da se ohladi in strdi v žele. Dobljen žele nalomimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom do gladkega.

 

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box