Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Mesno jajčne XXL panirane kroglice, pečena polenta z Lokavskim pršutom in jogurova omaka

Sestavine za 4 osebe

mesno jajčne kroglice

  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 4 trdo kuhana jajca domače reje (manjše velikosti)
  • pšenična moka (za paniranje)
  • mešanica krušnih drobtin in drobno mletih semen (bučna, sončnična, lanena, sezamova) (za paniranje)
  • 1 stepeno jajce (za paniranje)
  • solni cvet
  • sveže mlet poper
  • olje za cvrtje
  • 1 strok česna
  • začimbe, zelišča po okusu (npr. peteršilj, majaron…)

pečena polenta

  • 1, 5 l jušne osnove
  • 30 dag pšeničnega zdroba
  • 10 dag masla
  • 20 dag koruzne moke
  • oljčno olje
  • sol
  • olje za cvrtje
  • 100 g Lokavskega pršuta XXL

jogurtova omaka

  • 150 g mehkega sira v slanici XXL
  • 150 g navadnega jogurta, 3,2 % m. m.
  • 1 strok česna
  • 3 listi bazilike
  • XXL oljčno olje
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Sestavine za 4 osebe

mesno jajčne kroglice

pečena polenta

jogurtova omaka

Priprava

Mesno jajčne kroglice

Česen olupimo in stremo. Mleto meso začinimo s soljo, poprom in strtim česnom (in z začimbami po lastnem okusu), z roko dobro pregnetemo.

Trdo kuhana jajca olupimo.
Pripravimo tri posodice za paniranje. V prvo damo (presejano) pšenično moko, v drugo razžvrkljano jajce, v tretjo pa krušne drobtine s strtimi semeni.
Začinjeno meso razdelimo na 4 dele. Vsak del oblikujemo v polpeto in jo sploščimo. Olupljena kuhana jajca najprej povaljamo v moki, nato pa jih postavimo na sredino mesne mase in jajce enakomerno ovijemo z mesom. Povaljamo med dlanmi, da dobimo kroglico, ki jo povaljamo najprej v moki (odvečno moko otresemo), nato v stepenem jajcu in nazadnje v drobtinah. Z dlanmi pritisnemo, da se drobtine primejo na podlago.
Olje za cvrtje segrejemo in v njem ocvremo panirane mesne kroglice, med cvrtjem jih večkrat obrnemo. Cvremo 4 do 6 minut, nato jih s penovko poberemo iz vročega olja in odcedimo na papirnati brisački.

Pečena polenta

Jušno osnovo zavremo in vanjo z metlico počasi zakuhamo pšenični zdrob. Ob nenehnem mešanju kuhamo, da se zgosti. Kuhani polenti dodamo maslo in oljčno olje ter dobro premešamo. Po okusu dosolimo in vlijemo v pekač, da se masa strdi in ohladi.
Hladno in strjeno polento narežemo na želene oblike, pomokamo z vseh strani in ocvremo v vročem olju.
Rezine pršuta zrežemo na tanke trakove, jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko in v predhodno ogreti pečici na 130 ° C.
Osušimo, da postanejo hrustljavi. Posušene trakove pršuta drobno sesekljamo.

Jogurtova omaka

Jogurt gladko zmešamo in mu dodamo strt česen. Sir odcedimo in pretlačimo z vilicami ter dodamo v posodo k jogurtu. Solimo, popramo in vmešamo sesekljano baziliko.
Do serviranja shranimo v hladilniku.

Serviranje

Pravkar cvrte panirane mesne kroglice z jajcem serviramo s popečenimi rezinami polente, ki jih potresemo z izsušenim zdrobljenim Lokavškim pršutom. Poleg ponudimo ohlajeno jogurtovo omako s sirom, ki ji po želji vmešamo še sveža sesekljana zelišča.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box