Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Mesna štruca z Ratatouillejem, šparglji z mladim krompirjem, čemažev pesto in bučno olje

Sestavine za 4 osebe

Mesna štruca

  • 1000 g mešanega mletega mesa
  • 100 g krušnih drobtin
  • 100 g skute
  • 2 jajci
  • šopek peteršilja
  • vejica timijana
  • 300 g ratatouille
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlička mlete paprike
  • 1 žlica gorčice
  • 4 trdo kuhana jajca
  • sol
  • sveže mlet poper
  • maslo

Šparglji in mladi krompir s čemaževim pestom in z bučnim oljem

  • 750 g zelenih špargljev
  • 800 g mladega krompirja
  • 30 g pinjol
  • 50 g zelenih oliv
  • 30 g čemaža
  • 75 g sveže naribanega parmezana
  • naribana lupinica 1 limone
  • bučno olje, Oljarna Petovar
  • maslo
  • 1 strok česna
  • 2 žlici skute
  • sol, poper
  • sladkor

Priloga

  • 150 g sira Camembert ali sira Coulommiersa
  • zelene olive

Sestavine za 4 osebe

Mesna štruca

Šparglji in mladi krompir s čemaževim pestom in z bučnim oljem

Priloga

Priprava

Mesna štruca

Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Peteršilj in timijan drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo čebulo in česen. Ponev odstavimo, da se vsebina ohladi. Mletemu mesu primešamo stepeni jajci, mleto papriko, gorčico, krušne drobtine in skuto. Maso začinimo s soljo, sesekljanim peteršiljem in timijanom, po potrebi jo »zgostimo« s krušnimi drobtinami. Dodamo ohlajeno prepraženo čebulo in česen ter ponovno premešamo. Pekač obložimo s papirjem za peko. Vanj vtisnemo mesno zmes. Po dolžini naredimo vdolbino, ki jo obložimo z ratatouillejem ter s kuhanimi jajci. Jajca pokrijemo s preostalim ratatouillejem ter vse skupaj zavijemo z mesno maso v obliki štruce. Pogladimo z rokami v primerno obliko. Mesno štruco pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 °C 60 minut. Pečeno vzamemo iz pečice in pustimo počivati nekaj minut, preden jo razrežemo na rezine.

Šparglji in mladi krompir s čemaževim pestom in z bučnim oljem

Špargljem odrežemo spodnji trši del in jih (po potrebi) olupimo ter narežemo na kolobarje. Kuhamo 4 minute v slanem kropu, v katerega smo dali žličko sladkorja in malo masla, nato dodamo še vršičke in kuhamo še 1 minuto. Kuhane šparglje odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in ponovno odcedimo. Krompir dobro operemo in (neolupljenega) skuhamo v slani vodi. Nekoliko ohlajenega olupimo in narežemo na rezine. Pinjole na hitro popražimo v ponvi brez maščobe. Olive (razkoščičimo) in drobno narežemo. Čemaž sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Čemaž, pinjole, 25 g parmezana, limonino lupinico, 2 žlici bučnega olja in strt česen zmiksamo. Primešamo skuto, solimo in popramo. Krompir in šparglje zlato rjavo popečemo v ponvi na segretem maslu. Solimo, popramo ter primešamo 3 do 4 žlice čemaževega pesta in olive.

Serviranje

Šparglje s krompirjem zložimo na večji ogret servirni krožnik, potresemo s preostalim parmezanom in pokapamo z bučnim oljem. Zraven položimo rezine mesne štruce, košček francoskega sira in nekaj zelenih oliv.

 

 

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box