Mesna lazanja z jesenskimi gobami, XXL mocarelo in Lokavskim pršutom ter s pisano solato z brokolijem in sladkim sezonskim sadjem

Sestavine za 6 oseb

Mesna lazanja

  • 600 g XXL mešanega mletega mesa
  • 1 čebula
  • XXL oljčno olje extra nativ
  • sveže testenine za lazanjo
  • 150 g Lokavskega pršuta
  • 450 g XXL naribane mozzarelle
  • 200 g svežih jurčkov ali drugih sezonskih gob
  • 200 g belih ali rjavih šampinjonov
  • 100 g masla
  • 1 lovorov list
  • 2 stroka česna
  • šopek peteršilja

Bešamel omaka

  • 70 g masla
  • 70 g moke
  • 0,5 l mleka
  • 0,2 l sladke smetane
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Pisana solata

  • 500 g brokolija
  • 1 koren
  • 1 jabolko (sočno, kislo, ne »mokasto«)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 60 g sončničnih semen
  • 50 g XXL naribane mozarelle
  • 100 g svežih brusnic ali semen granatnega jabolka
  • 150 g grozdja (brez pešk)
  • 1 hruška
  • 100 g navadnega tekočega jogurta
  • sol, poper
  • timijan in oljčno olje (po želji)

Sestavine za 6 oseb

Mesna lazanja

Bešamel omaka

Pisana solata

Priprava

Mesna lazanja

Gobe očistimo in narežemo na majhne kocke. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Peteršilj operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Lokavski pršut natržemo na trakove. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo polovico masla in olje ter na vroči maščobi popražimo čebulo, da postekleni, nato dodamo mleto meso in strt česen ter ponovno popražimo. Dodamo gobe in lovorov list ter pražimo še nekaj minut. Odstranimo lovorov list ter vmešamo natrgan pršut in sesekljan peteršilj.

Pečico segrejemo na 200°C. Višji pravokoten pekač premažemo z maslom in dno prekrijemo s plastjo testenin za lazanjo. Po njej razdelimo 1/3 mesne gobove mase, prelijemo z bešamel omako in potresemo z malo naribane mozzarelle. Damo drugo plast testa in postopek ponovimo, da porabimo vse sestavine. Zadnjo plast testenin premažemo s preostalo bešamel omako in potresemo z mocarelo. Lazanjo pečemo 25 do 30 minut, da se površina zlato rumeno obarva in se sir lepo zapeče. Vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut počivati, da lazanjo lažje in lepše narežemo.

Nasveti:

Lazanja bo seveda še bolj okusna, če bomo testo za lazanjo pripravili sami.
Če uporabimo “trde” liste za lazanjo, jih damo za 2-3 minute v vrelo vodo in nato na papirnato brisačo ter popivnamo vso odvečno tekočino. Pri svežih testeninah ta postopek seveda ni potreben.
Namesto naribane mozzarelle lahko za lazanjo uporabimo tudi nariban parmezan, ki da lazanji še bolj intenziven okus.
Za lazanjo lahko uporabimo tudi paradižnik (svež , pelati, paradižnikov koncentrat…), v tem primeru uporabimo tudi baziliko.
Lazanji lahko dodamo bučke, jajčevce, papriko… Skratka, kar imamo trenutno na razpolago in kar nam je všeč – prepustimo se kreativnosti!

Bešamel omaka

Raztopimo maslo, dodamo moko in mešamo z metlico, da se maslo in moka povežeta.
Na srednji temperaturi malo pokuhamo in zraven mešamo, da se začnejo delati mehurčki.
Počasi prilivamo vroče mleko in zraven z metlico ves čas mešamo, da dobimo enotno zmes brez grudic. Po okusu dodamo še sol, poper in muškatni orešček. Kuhamo toliko časa, da bešamel omaka malo zavre in se zgosti. Občasno premešamo z metlico.

Pisana solata

Brokoli očistimo in narežemo na cvetove (steblo uporabimo npr. za brokolijevo juho). Cvetove na hitro (2 minuti) blanširamo v slanem kropu, odcedimo in takoj prelijemo z mrzlo vodo, da prekinimo termično obdelavo in ohranimo zeleno barvo.
Koren ostrgamo in na grobo naribamo. Jabolku in hruški odstranimo peščišča in narežemo na rezine. Prelijemo jih z limoninim sokom, da ne porjavijo. Grozdne jagode in brusnice operemo in osušimo.
V večji skledi zmešamo vse sestavine (razen sončničnih semen, ki jih potresemo po solati na koncu), solimo in popramo ter po želji začinimo s timijanom. Prelijemo z jogurtom in oljčnim oljem ter potresemo s sončničnimi semeni in naribano mocarelo.

Nasvet: Brokoli za solato lahko uporabimo tudi surov.

Serviranje

Na kvadrate narezano lazanjo okrasimo s tankimi rezinami svežih gob, ki jih (po želji) le pokapamo z oljčnim oljem in začinimo s solnim cvetom. Po vrhu lahko potresemo malo na drobno sesekljanega peteršilja. Poleg ponudimo pisano jesensko solato.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box