Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Mehiška enolončnica s pisano zimsko solato in popečenimi polnozrnatimi tortiljami El Tequito

Sestavine za 4 osebe

Mehiška enolončnica

  • 425 ml fižola El Tequito v čili omaki
  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 100 g pancete
  • 100 g pikantne salame
  • 300 g (sladke) koruze iz konzerve
  • pol paprike
  • 1 strok česna
  • 1 baby feferon El Tequito
  • 3 šalotke
  • 300 g paradižnikove mezge/pasiranega paradižnika
  • jušna osnova
  • 1 žlica mešanice za čili ali
  • mehiške začimbe El Tequito
  • 4 žlice kisle smetane
  • koriander
  • oljčno olje

Zimska solata

  • opečene polnozrnate tortilje El Tequito
  • poljubna omaka El Tequito
  • Mehiška zimska solata:
  • 200 g sladke koruze (iz pločevinke)
  • 100 g zimskega radiča ali motovilca
  • 100 g fižola v čili omaki (iz pločevinke)
  • 10 g masla
  • 1/2 rdeče paprike
  • 2 baby feferona ali
  • 2 jalapeño papriki El Tequito
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 1 ščepec čilija v prahu
  • 1 ščepec mletega popra
  • 1 ščepec soli
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 1 žlica rdečega vinskega kisa
  • šopek koriandra
  • Za posip/serviranje:
  • ribani sir nacho El Tequito
  • tortilja čips El Tequito (grobo zdrobljen)

Sestavine za 4 osebe

Mehiška enolončnica

Zimska solata

Priprava

Mehiška enolončnica

(65 min)

Pikantno salamo in panceto narežemo na majhne kocke. Šalotko olupimo, očistimo in drobno sesekljamo, česen stremo. Papriko in feferon ocistimo ter zrežemo na majhne koščke. Fižol in koruzo iz pločevinke odcedimo.

Na olju počasi pražimo sesekljano šalotko in česen, da posteklenita.

Primešamo kocke pikantne salame, paprike in pancete ter sesekljan feferon oz. mešanico za čili. Dobro premešamo, dodamo mleto mešano meso in pražimo 8 do 10 minut. Prilijemo pasiran paradižnik in na nizki temperaturi pokrito kuhamo približno 60 minut, da se okusi prepojijo.

Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Dodamo rdeč fižol in sladko
koruzo ter kuhamo še približno 10 minut. Soljenje (in popranje) ne bo potrebno, ker sta pikantna
salama in jušna osnova že precej začinjeni. Pred serviranjem vseeno poskusimo in po želji
dodatno začinimo.

Zimska solata

(do 25 min)

Motovilec ali zimski radič natrgamo in mu dodamo koruzo in fižol iz pločevinke ter drobno narezan baby feferon. Koriander sesekljamo.

Očistimo rdečo papriko in jo narežemo na kocke. Sesekljamo šalotko in česen.

V večji ponvi razgrejemo maslo, dodamo papriko, šalotki in strt česen. Začinimo s čilijem, solimo in popramo. Pražimo pet minut in medtem ves čas mešamo.

V solatno skledo dodamo prepraženo mešanico, nasekljan koriander in prilijemo sončnično olje ter vinski kis. Dobro premešamo. Potresemo z naribanim sirom nacho in zdrobljenim koruznim čipsom.

Serviranje

Mehiško enolončnico serviramo v skodelicah, dodamo žlico kisle smetane, potresemo s koriandrom ter postrežemo skupaj z omako El Tequito, mehiško solato in popečenimi polnozrnatimi tortiljami.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box