Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Marinirani piščančji file s sirom in marinirane kozice na žaru, popečene kruhove rezine in skyr z origanom

Sestavine za 5 oseb

Mariniran piščančji file s sirom

  • 600 g piščančjega prsnega fileja
  • 200 g sira Trapist
  • Marinada za piščanca:
  • sok dveh limet
  • 3 žličke naribane (neškropljene) limetine lupinice
  • 0,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici Kania čili omake
  • 2 žlički soli
  • 1 žlička čilija v prahu
  • 2 stroka česna
  • šopek bazilike

Marinirane kozice na žaru

  • 320 g Ocean Sea nabodal iz kozic
  • Marinada za kozice:
  • sok 1 pomaranče
  • 1 žlica Kania čili omake
  • 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • solni cvet

Skyr z origanom

  • 200 g skyra
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 vejica origana
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Priloga

  • rezine kruha
  • poljubna zelenjava (bučke, šparglji, paprika, zelena solata…

Sestavine za 5 oseb

Mariniran piščančji file s sirom

Marinirane kozice na žaru

Skyr z origanom

Priloga

Priprava

Mariniran piščančji file s sirom

Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Limetino lupinico drobno naribamo, limete pa ožamemo. Lističe bazilike operemo, osušimo in sesekljamo. Piščančji file narežemo na rezine. V večji skledi zmešamo vse sestavine z marinado. Dodamo meso in dobro premešamo, da se marinada oprime vsega mesa. Pokrijemo s prozorno folijo in mariniramo vsaj 2 uri, najbolje čez noč. Sir trapist narežemo na tanke rezine. Marinirano meso spečemo na vroči maščobi v (žar) ponvi ali na žaru z obeh strani (8 minut na eni strani in malce manj na drugi strani). Na koncu položimo na vsak kos mesa rezino sira, da se le-ta raztopi.

Marinirane kozice na žaru

Pomarančo ožamemo. Primešamo ji ščepec solnega cveta, oljčno olje in čili omako. Mešanico prelijemo čez kozice, ki jih mariniramo vsaj 2 do 3 ure. Vmes nabodalca nekajkrat obrnemo. Nabodalca kozic položimo na rob žara in po vsaki strani pečemo po 1 minuto.

Skyr z origanom

Origano osmukamo in lističe sesekljamo. Skyr stresemo v skledo, dodamo oljčno olje in origano. Začinimo s poprom in solnim cvetom ter premešamo. Rezine kruha z obeh strani na hitro popečemo na žaru, da postanejo hrustljave.

Serviranje

Na večji segret servirni krožnik položimo pečeno piščančje meso s stopljenim sirom in nabodalce s kozicami. Zraven ponudimo popečeno rezino kruha, ki jo namažemo s skyrom z origanom. Za zelenjavno prilogo ponudimo na žaru pečene bučke, šparglje ali papriko, lahko pa tudi svežo hrustljavo zeleno solato.

Dodatni nasveti

Skyr je tradicionalen islandski mlečni izdelek, ki spominja na skuto. Slasten svež sir, polnega okusa, vsebuje zelo malo maščob in velik delež beljakovin, zato je dobrodošel v uravnoteženi prehrani.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box