Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Marinirane piščančje perutničke na žaru, nabodalca s pečenico, bučke na žaru, grahov pire in pekoča omaka s kislo smetano ter koktajl We love summer

Sestavine za 6 oseb

Nabodalca s pečenico

  • 500 g pečenic We love summer
  • 1 rdeča paprika
  • 200 g sira za žar
  • Pikantne piščančje perutničke:
  • 550 g piščančjih perutničk
  • 2 žlici gorčice
  • 1 žlica medu
  • 1 dl suhega belega vina
  • 50 ml balzamičnega kisa
  • 50 ml oljčnega olja
  • ščepec mlete ostre paprike
  • sol in poper

Bučke na žaru

  • 3 bučke
  • oljčno olje
  • origano
  • solni cvet

Grahov pire

  • 40 dag krompirja
  • 40 dag oluščenega (mladega) graha
  • 50 g irskega masla
  • 200 g kisle smetane Mileram
  • sol in sveže mlet poper
  • grahovi kalčki
  • 1 hrustljava nektarina

Omaka

  • 100 g kisle smetane Mileram
  • 1 žlička čili omake We love summer
  • šopek peteršilja ali lističi sveže bazilike

Sestavine za 6 oseb

Nabodalca s pečenico

Bučke na žaru

Grahov pire

Omaka

Priprava

Pikantne piščančje perutničke

Za pikantne perutničke v posodici zmešamo gorčico, med, vino, balzamični kis, oljčno olje, rdečo papriko, sol in poper. Z marinado prelijemo perutničke, premešamo, pokrijemo s folijo za živila in vsaj za dve uri postavimo v hladilnik. Marinirane perutničke pečemo na žaru ali v ponvi za žar približno deset minut na vsaki strani.

Nabodalca s pečenico

Papriko prepolovimo, odstranimo semena in narežemo na kocke (tri krat tri centimetre). Na prav tako velike kocke narežemo sir za žar. Pečenice narežemo na kolesca in jih izmenično nabadamo na palčke skupaj s papriko in sirom. Nabodalca na žaru popečemo z vseh strani.

Bučke na žaru

Bučke operemo, narežemo na šest do osem milimetrov debele rezine, jih namažemo z oljem in začinimo s solnim cvetom ter origanom. Pečemo pet do sedem minut na vsaki strani na direktni srednji temperaturi žara.

Grahov pire

Grah skuhamo v osoljenem kropu do polovice, dodamo olupljen in narezan krompir in skuhamo do mehkega. Odcedimo in pretlačimo ali zmeljemo s paličnim mešalnikom, nato dodamo kislo smetano, v kateri smo stopili maslo. Začinimo s soljo in poprom ter gladko zmešamo. Če je pire zelo gost, vmešamo še malo mleka ali vode, v kateri smo kuhali grah. Pireju po želji dodamo nasekljan peteršilj, meto, baziliko ali pehtran, nariban ali topljeni sir.

Omaka

Kislo smetano zmešamo s čili omako in potresemo s sesekljanim peteršiljem (ali natrganimi lističi bazilike). Nektarino narežemo na krhlje.

Serviranje

Na večji krožnik razporedimo grahov pire, na katerega položimo nekaj grahovih kalčkov. Poleg damo marinirane pečene perutničke, nabodalce s pečenico, rezine pečenih bučk, krhlje nektarine in žličko pekoče omake s kislo smetano. Zraven se prileže s kockami ledu postrežen koktajl pina colada ali koktajl mojito, za otroke pa seveda mojito brez alkohola, vse znamke We love summer. Namesto grahovega pireja lahko ponudimo rezine (popečenega) kruha ali polente na žaru.

 

 

 

 

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box