Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Mariniran puranji file z žara, sir halloumi za žar in poletna solata z mladim krompirjem

Sestavine za 5 oseb

Mariniran puranji file

  • 600 g puranjega fileja
  • 180 g grškega jogurta
  • 100 g češnjevih paradižnikov
  • 1 mlada čebula
  • Marinada:
  • 2 žlici jogurta
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica gorčice
  • sok ½ limone
  • lističi bazilike
  • ščepec sladke rdeče paprike v prahu
  • 1 žlička česna v prahu
  • sveže mlet poper
  • sol

Solata

  • 400 g mladega krompirja
  • 120 g češnjevih ali dateljnovih paradižnikov
  • 50 g motovilca (ali rukole)
  • 50 g vodne kreše
  • 100 g redkvic
  • 1 šalotka
  • 1 žlica zrnate gorčice
  • 1 žlica majoneze
  • 100 g slanine
  • 25 g bio masla
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlica sončničnih semen
  • sol
  • oljčno olje
  • sveže mlet poper
  • 1 žlica balzamičnega kisa (po želji)

Sir halloumi

  • 225 g sira za žar halloumi
  • svež majaron
  • sveže mlet poper
  • oljčno olje

Sestavine za 5 oseb

Mariniran puranji file

Solata

Sir halloumi

Priprava

Mariniran puranji file

V posodi zmešamo vse sestavine za marinado. Puranje fileje narežemo na trakove, damo v vrečko za zamrzovanje, prilijemo marinado, vrečko zapremo in postavimo za nekaj ur v hladilnik. Paradižnik narežemo na kocke, čebulo očistimo in narežemo na kolobarje. Zmešamo z jogurtom, dodamo solni cvet in sveže mlet poper ter premešamo. Na srednje segretem žaru marinirane piščančje trakove z obeh strani na hitro popečemo.

Poletna solata

Krompir dobro operemo in do mehkega skuhamo v osoljeni vodi, ki smo ji dodali kumino. Kuhanega odcedimo in prepolovimo. Oljčno olje zmešamo z gorčico, majonezo, soljo in poprom. Po želji prilijemo še malo balzamičnega kisa. Paradižnike operemo in prepolovimo. Redkvice operemo in narežemo na rezine. Šalotko olupimo, očistimo in narežemo na tanke kolobarje. Motovilec in krešo očistimo, operemo in osušimo. Slanino narežemo na kocke ali trakove in v ponvi na segretem maslu zlato popražimo. Dodamo krompir ter pečemo 3 do 5 minut, da dobi krompir hrustljavo skorjico. Pečen krompir s slanino stresemo v večjo skledo, dodamo paradižnik, redkvico, motovilec, vodno krešo in čebulo ter rahlo premešamo. Prelijemo s polivko in potresemo s sončničnimi semeni.

Sir za žar

Sir za žar Halloumi narežemo na centimeter debele rezine in popečemo na žaru 1 do 2 minuti na eni strani in 1 minuto na drugi strani do svetlo rjave barve.

Serviranje

Na večji plitev krožnik damo pečene marinirane piščančje trakove, ki jih prelijemo z jogurtovo omako. Poleg damo popečene rezine sira za žar, ki jih potresemo s svežim majaronom, pokapamo z oljčnim oljem in po želji začinimo s sveže mletim poprom. Zraven ponudimo pisano poletno solato in po želji popečene kruhove rezine ter omako za žar.

 

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

 

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box