Mandljeva torta iz ljubljanske Vodnikove štalce

Sestavine za 12 oseb

Biskvit

  • 6 jajc
  • 6 žlic sladkorja
  • 6 žlic moke
  • 2 žlici kakava
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilijev sladkor

Nadev

  • 200 g mandljev
  • 200 g mascarponeja
  • 3 dl sladke smetane
  • 1 žlica amareta
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja

Sestavine za 12 oseb

Biskvit

Nadev

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: mandlji

Januarja je minilo 200 let od smrti Valentina Vodnika, ki je med drugim izdal tudi znamenite Kuharske bukve. V Vodnikovi štalci, restavraciji v ljubljanski Šiški, je Mirko Bodiroža ob tem jubileju obudil nekaj Vodnikovih receptov in jih tudi posodobil. Eden od njih je tudi mandljeva torta, oziroma, kot piše Vodnik v stari bohoričici v poglavju  13, ki zajema torte: Mandelnova torta. Takole se začenja recept: Vbi v en pocinen lonec šest jajc inu šest rumenakov, postavi lonec na en trinog nad majheno žerjavco, inu pusti, da enmalo mlačno postane. Potlej precej vzemi od ogna, rastepi jajca, de postanejo prav goste; deni potle noti pol libre presejaniga cukra, inu od ene lemone dobro sresaniga lupka, mešaj skup de se sgosti; potle deni notri eno libro dobro stolčenih mandelnov …

No, gremo raje k današnjemu receptu za mandljevo torto, kot jo ob jubileju pripravljajo v Vodnikovi štalci!

Priprava:

Za biskvit ločimo rumenjake od beljakov. Beljake in sladkor penasto umešamo, potem dodamo rumenjake. Moko, pecilni prašek in kakav presejemo, zmešamo in dodamo v maso. Biskvit pečemo približno 25 minut na 170 stopinjah.

Mandlje prepražimo in ohladimo. Mascarpone in smetano zmešamo, dodamo žlico amareta in vanilijev sladkor, na koncu še mandlje.

Biskvit dvakrat prerežemo, ga navlažimo s sladkano vodo in žlico amareta in enakomerno namažemo nadev. Na vrh posujemo še mandlje. Torto pustimo počivati par ur, da se okusi povežejo, preden jo narežemo in postrežemo.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box