Linhartov cukr iz Lectarja v Radovljici

Sestavine za 5 oseb

Karamelni nadev

  • 250 g sladkorja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 žlici medu
  • ščepec cimeta
  • 1 kg jabolk

Jajčna krema

  • 5 dl mleka
  • 3 rumenjaki
  • 8 dag ostre moke
  • 20 dag masla
  • 15 dag sladkorja

Testo za biskvit

  • 6 jajc
  • 15 dag sladkorja
  • 15 dag moke
  • 1,25 dl olja
  • 1,25 dl mleka
  • 1 pecilni prašek

Sestavine za 5 oseb

Karamelni nadev

Jajčna krema

Testo za biskvit

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: med

Jože in Lili Andrejaš sta danes tista, ki nadaljujeta poltisočletno alpsko tradicijo hiše v Radovljici. Danes imajo pri Lectarju gostilno, lectarsko delavnico in muzej in tako nadaljujejo pisanje zgodovine; lectarska delavnica je v hiši že vse od leta 1766, domača gostilna pa od 1822. V hišo smo kot Lidlovo skrivno sestavino prinesli med, ker nas je zanimalo, kakšno jed bodo pripravili s to klasično vsebino njihove hiše. In smo dobili – Linhartov cukr. Posladek, narejen po zgodovinskih virih, ki je ime dobil po radovljiškem rojaku Antonu Tomažu Linhartovu, piscu Županove Micke.

Priprava:

Najprej pripravimo testo za biskvit. Jajca in sladkor stepemo, dodamo mleko in olje, na koncu še moko s pecilnim praškom.

Potem pripravimo maso za karamelni nadev. Sladkor topimo na zmernem ognju, dokler ne porumeni. Nato vmešamo naribana jabolka in vse skupaj dušimo. Dodamo še ščepec cimeta, limonov sok in med ter dobro premešamo.

Pekač obložimo s peki papirjem. Najprej enakomerno razdelimo karamelni nadev, čezenj pa še testo za biskvit. Vse skupaj pečemo 30 do 35 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Ko je biskvit pečen, ga obrnemo na leseno ploščo in ga pustimo, da se ohladi.

Medtem pripravimo jajčno kremo. Beljake ločimo od rumenjakov; iz beljakov pripravimo sneg. Med rumenjake vmešamo sladkor, ki smo mu dodali mleko. Postopoma dodamo še moko in vse skupaj pokuhamo. Na koncu dodamo še beljakov sneg, ki ga dobro vmešamo. Na hladen biskvit in karamelni nadev enakomerno namažemo jajčni nadev. Preden Linhartove cukre postrežemo, jih ohladimo.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box