Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Lignji, polnjeni z inčuni in sirom, na ješprenju s paradižnikovo omako

Sestavine za 4 osebe

Polnjeni lignji

  • 500 g svežih očiščenih lignjev
  • 300 g ješprenja
  • 60 g starega belega kruha
  • šopek peteršilja
  • sveže mlet poper
  • solni cvet
  • 1 jajce
  • 1 dl suhega belega vina
  • 1 dl jušne (ali ribje) osnove
  • 4 zreli mesnati paradižniki (npr. volovsko srce)
  • 4 fileji inčuna (slaniki) v soli
  • 40 g italijanskega trdega sira
  • 1 strok česna
  • oljčno olje

Priloga

  • 300 g ješprenja
  • 100 g masla
  • sol
  • mleko po potrebi
  • žlica nastrganega italijanskega trdega sira
  • 2 vršička (sveže) bazilike

Sestavine za 4 osebe

Polnjeni lignji

Priloga

Priprava

Polnjeni lignji

Lignje operemo pod hladno tekočo vodo in osušimo. Inčune odcedimo in sesekljamo. Trdi italijanski sir nastrgamo (1 žličko prihranimo).
Peteršilj operemo, osušimo in drobno sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Lovke sesekljamo in popražimo v ponvi na vroči maščobi skupaj s strtim česnom in sesekljanim peteršiljem. Dodamo sesekljane inčune, prilijemo vino in pokrito dušimo 3 do 5 minut. Kruh narežemo na kocke in namočimo v jušni ali ribji osnovi. Odtisnemo in vmešamo v ponev ter odstavimo in ohladimo.
Ohlajeni masi dodamo stepeno jajce, nastrgan sir, solni cvet in poper. Dobro premešamo in z nadevom napolnimo lignje. Zapremo z zobotrebci.
Paradižnik operemo, olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo olje. Dodamo paradižnik in natrgano baziliko. Dušimo nekaj minut, nato dodamo polnjene lignje, začinimo s solnim cvetom in poprom in pokrito dušimo 10 do 12 minut, nato lignje obrnemo in dušimo še 5 minut.

Priloga

Ješprenj čez noč namočimo v vodi.
Namočena zrna odcedimo in prilijemo svežo vodo. Solimo, dodamo maslo in kuhamo toliko časa, da voda izpari.
Prilijemo mleko in ješprenj skuhamo do mehkega. Dodamo še košček masla in premešamo.

Serviranje

Na segret globok krožnik damo zajemalko ješprenja, nanj položimo polnjene lignje vse skupaj prelijemo s paradižnikovo omako. Potresemo z nekaj nastrganega sira in okrasimo s svežo baziliko.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box