Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Lidlovi pečeni pustni krofi s crème patissière in sladko glazuro

Sestavine za 4 osebe

Priprava testa

  • 600 g pšenične moke Manitoba tipa 0**
  • 150 g kristalnega ali rjavega sladkorja
  • 5 xxl jajc iz talne reje
  • 120 ml smetane
  • 150 g zmehčanega masla
  • 20 g kvasa
  • 1 žlica ruma
  • nastrgana lupina bio limone
  • nastrgana lupina bio pomaranče
  • sol
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja (10 g) ali 3 kapljice vaniljeve arome

Za glazuro

  • 360 g sladkorja v prahu
  • 50 ml limoninega soka

Za slaščičarsko kremo (crème patissière)

  • 5 dl polnomastnega mleka*
  • 4 rumenjaki XXL jajc iz talne reje
  • 40 g koruznega škroba
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 20 g zmehčanega masla
  • žlička nastrgane lupine bio limone
  • zavitek vaniljevega sladkorja (10 g)
  • 1 vaniljev strok

Sestavine za 4 osebe

Priprava testa

Za glazuro

Za slaščičarsko kremo (crème patissière)

Priprava

Priprava testa

Kvas zmešamo v manjši posodi z žličko moke, s ščepcem sladkorja in z 1 dl mlačnega mleka. Pustimo na toplem, da začne kvas vzhajati. V eni posodi stepemo rumenjake in sladkor ter vaniljev sladkor, da nastane gosta, rahla krema. V drugi posodi do trdega stepemo beljake, ki smo jim dodali ščepec soli. V skledo presejemo moko. Med nenehnim mešanjem z mešalnikom postopoma počasi dodajamo kremo iz rumenjakov in sladkorja, nato počasi prilivamo mlačno mleko, zmehčano maslo in nato še zmes s kvasom. Nazadnje narahlo vmešamo še stepene beljake, rum in lupinico limone in pomaranče. Premešamo. Testo prestavimo na rahlo pomokan kuhinjski pult in ga pregnetemo. Prestavimo ponovno v skledo. Pokrijemo s prozorno folijo, da se površina ne posuši, in postavimo v hladilnik za 60 minut. Nato testo stresemo na pomokano površino, ga ponovno pregnetemo in razvaljamo na debelino 3 cm. Z modelom za krofe (premera pribl. 8 cm) ali s primernim kozarcem ali skodelico izrežemo kroge. Odrezke hitro pregnetemo, razvaljamo in izrežemo dodatne kroge, dokler ne porabimo vsega testa. Kroge položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo vzhajati na toplem od 120 do 150 minut.

Slaščičarska krema

Med tem, ko testeni krogi vzhajajo, pripravimo slaščičarsko kremo za nadev. Mleko vlijemo v posodo. Strok vanilje prerežemo na pol in z noževo konico postrgamo semena, ki jih skupaj s strokom in nastrgano limonino lupinico dodamo v mleko. Pristavimo na kuhalnik in počasi zavremo. Takoj, ko mleko zavre, posodo odstavimo in odstranimo vanilijev strok. Medtem v drugi posodi penasto umešamo sladkor, rumenjake in škrob, da nastane gosta, penasta, bledo rumena zmes. Hitrost mešalnika znižamo in med nenehnim mešanjem v tankem curku počasi prilivamo vroče mleko. Jajčno kremo nato prelijemo nazaj v posodo in na srednjem ognju intenzivno mešamo z metlico, da krema med zgoščanjem ostane gladka, brez grudic. Vmes dodajamo koščke zmehčanega masla. Ko se krema dobro zgosti (da je gosta kot puding), jo precedimo skozi gosto cedilo in še vročo takoj pokrijemo na dotik s prosojno kuhinjsko folijo (tako se na površini ne bo naredila skorjica). Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato jo shranimo v hladilniku. Z ohlajeno kremo napolnimo dresirno vrečko.

Glazura

Sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom, da dobimo homogeno gladko zmes. Vzhajano testo postavimo v predhodno ogreto pečico na 180 °C za 20 minut oz. dokler se krofi na površini ne obarvajo zlato rjavo. Pečene krofe ohladimo in napolnimo s pomočjo dresirne vrečke s slaščičarko kremo. Z ene strani jih pomočimo v glazuro. (po žeji potresemo s kokosovo moko.) Postrežemo šele, ko se glazura ohladi/strdi.

Dodatni nasvet

Če ste bolj ljubitelj tradicionalnih cvrtih krofov, lahko vzhajane kroge testa ocvrete tudi v vročem olju. Krofe z lopatko previdno dvignemo in jih z vzhajano stranjo položimo v olje. Krofe cvremo v veliki količini olja. Olja mora biti toliko, da krofi v njem plavajo. Pokrijemo s pokrovom. Cvremo približno 4 minute, nato jih obrnemo na drugo stran in cvremo še približno 3 minute. Ko krofe cvremo na drugi strani, pustimo posodo odkrito. Ocvrte krofe položimo na večji pladenj, obložen s papirnatimi brisačami, da se krofi odcedijo. Ohlajene napolnimo s slaščičarsko kremo in potopimo v glazuro, torej enako kot pri krofih, pečenih v pečici.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box