Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Lazanja z mletim mesom in bučkami, korenčkova solata s kozjim sirom in praženimi semeni kumine

Sestavine za 4 osebe

Lazanja

  • 4 bučke
  • 600 g mletega mešanega mesa
  • 275 g listnatega testa
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 500 g zrelih paradižnikov
  • 100 g naribanega parmezana
  • 3 žlice krušnih drobtin
  • 1 (oranžen) korenček
  • 1 paprika
  • 1 žlička mlete paprike ali čilija
  • 100 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in sveže mlet poper

Korenčkova solata

  • 4 vijola baby korenčki
  • 4 beli baby korenčki
  • 4 oranžni baby korenčki
  • 3 dl korenčkovega soka
  • 2 žlici semen kumine
  • 200 g kozjega sira
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlica gorčice
  • 2 oranžna korena
  • solni cvet
  • vodna kreša ali mikro zelišča

Sestavine za 4 osebe

Lazanja

Korenčkova solata

Priprava

Lazanja

Bučke po dolžini narežemo na rezine. Korenček operemo in grobo naribamo.
Čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo. Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Paradižnik olupimo, narežemo na kocke in damo na cedilo, da tekočina odteče. Po želji ga spasiramo. Baziliko operemo in natržemo.
V ponvi segrejemo maslo in na njem zarumenimo sesekljano šalotko, dodamo strt česen, premešamo, dodamo mleto meso in dobro popražimo. Primešamo naribano korenje. Solimo, popramo in potresemo s papriko. Dušimo še 5 minut.
Bučkine trakove solimo, premažemo z malo olja in jih postopoma na hitro z obeh strani popečemo na žaru ali v ponvi za žar, da se svetlo obarvajo. Listnato testo raztegnemo in narežemo na 3 dele.
Pečico segrejemo na 200’C. V manjši pekač položimo papir za peko in po njem raztegnemo 1. del testa. Po njem razporedimo praženo mleto meso, po njem razporedimo kocke paradižnika ali prelijemo s pasiranim paradižnikom ter pokrijemo s tretjino bučk. Potresemo z baziliko. Na bučke položimo 2. del testa ter postopek ponovimo z mletim mesom, paradižniki in bučkami. Tretjo plast pokrijemo le z bučkami. Parmezan zmešamo z drobtinami in potresemo po vrhu.
Lazanjo pečemo 30 do 35 minut.

Korenčkova solata

Vodno kopel segrejemo na 85’C.
Baby korenčke operemo in damo glede na barvo v 3 različne vrečke. V vsako prilijemo 1 dl korenčkovega soka in dodamo ščepec solnega cveta. Vrečke vakuumiramo in postavimo v vodno kopel za 2 uri. Ohladimo. Kozji sir natrgamo na manjše kose.
1 dl korenčkovega soka iz vrečke zlijemo v posodo, dodamo gorčico, kis, oljčno olje ter dobro premešamo ali zmiksamo, da dobimo homogeno emulzijo.
Oranžno korenje operemo in po potrebi ostrgamo. Z lupilcem za zelenjavo narežemo na dolge tanke trakove in zavijemo v rolo.
Semena kumine prepražimo v ponvi brez maščobe.

Serviranje

Lazanjo narežemo na 4 dele ter položimo na segret servirni krožnik. Okrasimo z lističi sveže bazilike.
Baby korenčke prepolovimo po dolžini in razporedimo po krožniku. Dodamo kozji sir in rolice oranžnega korenja, potresemo s praženimi
semeni kumine, lističi vodne kreše ali z mikro zelišči ter prelijemo z emulzijo.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box