Kruhek iz Kruhkerije Gorjanc v Hotemažah

Sestavine za 1 osebo

  • 30 dag polnozrnate pšenične moke
  • kvas
  • sol
  • voda
  • 15 dag ocvirkov
  • 15 dag zaseke

Sestavine za 1 osebo

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: ocvirki

Ni večje ljubezni, kot je ljubezen do kruhkov, je zapisano nad vhodom v Kruhkerijo Gorjanc v Hotemažah. Prav tja sva se namenila s fotografom Dejanom, zares lačna kruha. Množico stvari bi v Lidlu lahko izbrala za skrivno sestavino, saj v Hotemažah polnijo svoje kruhke z mesnimi in sirovimi nadevi, pa z morskimi in zelenjavnimi in celo z nutello! Zraven lahko izbirate med več vrstami hladnih omak; in ker vam v porciji ponudijo 6 kruhovih zvitkov, lahko okuse tudi kombinirate. In ker so vremenarji napovedovali hladnejše in morda celo zasnežene dneve, sva se pač odločila za malo bolj zimsko sestavino – ocvirke. V Hotemažah imajo svoj mlin, že leta dobivajo ekološko žito od avstrijskega kmeta, zato sva se odločila, naj najine kruhke pripravijo iz polnozrnate moke. Urbana legenda pravi, da so kruhke izumili v domači piceriji, ki je leta 1991 dopolnila diskoteko, s pico v roki pa pravzaprav ni najbolj enostavno plesati, ker nadev pada s testa. Vodja kuhinje Joco Oštarijaš je bil sicer malo skrivnosten glede recepta, a naj vam bo za osnovo: potrebujete kvašeno testo, ki ga nadevate s sestavinami, ki jih imate najraje (ali pa so vam pri roki), testo zvijete in porinete v pečico na najvišjo možno temperaturo!

Priprava:

Testo zamesite kot za kruh in ga dajte počivat vsaj za 12 ur! Potem ga razvaljate v pravokotnik, ki ga razrežete na šest enakih delov. Na vsakega razporedite po šestino zaseke in ocvirkov, testo zvijete in ga porinete v ogreto pečico. V Kruhkeriji to pomeni, da je temperatura 350 stopinj, kruhki pa se v pečici pečejo 3 do 5 minut. Ker so v  naših kuhinjah pečice običajno z zmogljivostjo 300 stopinj Celzija, boste potrebovali za peko kakšno minut več kot v Kruhkeriji.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Info box