Kremna veganska cvetačna juha

Sestavine za 2 osebi

  • 1 manjša cvetača (približno 450 g)
  • 1 glavica česna
  • 1/2 čebule
  • 1 pločevinka kokosovega mleka (4 dcl)
  • 1/2 žličke suhega timijana (ali dve vejici svežega)
  • 1 žlička soli (+ za cvetačo)
  • poper
  • približno 1 dcl vode
  • peteršilj
  • (olivno) olje

Sestavine za 2 osebi

Priprava

Glavici česna odreži zgornji del, nato jo položi na kos folije, jo pokapaj z olivnim oljem in naredi culico. Na pekač razporedi cvetke cvetače, jih pokapaj z oljem, posoli in popopraj, dodaj culico s česnom in peci približno 40 minut na 200°C. Pečen česen izbezaj v skledico. V kozici segrej olje, na segretem zmehčaj sesekljano čebulo, nato dodaj pečen česen, timijan, sol ter poper in kokosovo mleko. V segreto mleko stresi še cvetačo, počakaj, da mleko zavre, nato pa prenesi v mešalnik. Cvetačo zmiksaj v vročo juho, dodaj vodo po potrebi, poskusi ter dosoli in dopopraj po potrebi. Juho serviraj, okrasi s peteršiljem, oljem in poprom ter postrezi.

NASVET
Če nimaš časa, lahko dodaš 4 stroke sesekljanega česna tudi za zmečano čebulo.
Namesto kokosovega mleka lahko uporabiš tudi navadno (kravje) ali rastlinsko (mandljevo) mleko.
Ko zmiksaš cvetačo z mlekom dodaj vodo po potrebi, nato poskusi ter dosoli in dopopraj po potrebi.
Juho lahko tudi shraniš in pogreješ, a je sveža vseeno najboljša.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box