Jesenska kostanjeva juhica

Sestavine za 1 osebo

  • 40 dag kuhanega kostanj
  • 50 dl jušne osnove
  • 1 dl smetane za kuhanje
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • maslo
  • peteršilj
  • sol
  • poper

Sestavine za 1 osebo

Priprava

Jaz obožujem kostanj in vse jedi, ki se jih da s kostanjem napraviti. Kostanjeva juhica mi je še posebno super. Čeprav traja kar nekaj časa, da je kuhana, z njo ni veliko dela.

Kostanj prerežeš na trebuščku, ga kuhaš 1 uro in olupiš s trikom iz zapiska »Trik za kostanjev pire, juhe, sladice in nadeve«. Ko se kostanj kuha, lahko nasekljaš česen in čebulo. V posodi raztopiš približno eno žlico masla, potem pa v kozici prepražiš čebulo. Ko pozlati ji dodaš še česen, malo pomešaš, zaliješ z juho in dodaš kostanj. Malo posoliš in popopraš, kuhaš 15 minut, dodaš še sladko smetano, potem pa kuhaš še 5 minut. Sedaj juho odstaviš, jo zmešaš s paličnim mešalnikom, tako da bo brez koščkov in si jo naložiš zvrhan krožnik. 🙂

Oglej si tudi Tomažev recept 


Sladek kostanj

Kostanj za nadev na hitro »olupiš« tako, da ga skuhaš, prerežeš na pol in ga stisneš s stiskalcem za česen. Super trik, a ne? 🙂

 

 

 

 

Trik za kostanjev pire, juhe, sladice in nadeve

Kostanj za nadev na hitro »olupiš« tako, da ga skuhaš, prerežeš na pol in ga stisneš s stiskalcem za česen. Super trik, a ne? 🙂

 

 

 

Adijo črvički

Skoraj vedno, ko jem kostanj, najdem kakšnega, v katerem živi črviček. Obstaja pa en trik, kako ugotoviš, če so v kostanju črvi, še preden jih spečeš in olupiš. Kostanjem najprej prerežeš trebuščke, potem pa jih za nekaj minut daš v posodo z vodo. Kostanji brez črvov bodo potonili, tisti s črvi pa bodo priplavali na površje. Poskusi naslednjič, ko boste pekli kostanj.

 

Kostanjeva moka

Ali si vedel, da se iz kostanja dela tudi moka? Naredijo jo tako, da suh kostanj drobno zmeljejo, z njo pa lahko pripraviš marsikakšno dobroto. 🙂

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box