Koprivna pašta in špargljeva krema iz Gostilne Mahorčič v Rodiku

Sestavine za 4 osebe

Špargljeva krema

  • 500 g gojenih zelenih špargljev
  • zelenjavna jušna osnova
  • sol
  • beli poper
  • košček masla

Koprivini rezanci

  • 2 veliki žlici blanširane in sesekljane koprive
  • 250 g moke
  • 8 rumenjakov

Mleko s skorjami kozjega sira

  • 0,5 l mleka
  • 100 g kozjega sira

Sestavine za 4 osebe

Špargljeva krema

Koprivini rezanci

Mleko s skorjami kozjega sira

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: šparglji

Ksenija Krajšek Mahorčič je kuharska mojstrica gostilne Mahorčič v Rodiku pri Kozini. Brkinska kuhinja na moderen način in z izvirno kuharičino roko, bi najkrajše opisali specialitete njene kuhinje; mnogi prisegajo predvsem na njene sladke krožnike, a nič ne zaostajajo niti fantastične tople predjedi. Ko sva ji z Deanom nesla šopek spomladanskih špargljev, sva prav upala na podobno toplo presenečenje. In kaj sva dobila? Pašto: v rezancih so bile koprive; šparglje je spremenila v kremo, za piko na i pa še spenjeno mleko s kozjim sirom.

Priprava:

Špargljeva krema: Šparglje skuhamo do mehkega, odcedimo in pretlačimo. Dodamo jušno osnovo, da dobimo primerno gostoto, solimo, popramo in vmešamo maslo.

Koprivini rezanci: Liste mlade koprive blanširamo, odcedimo in fino sesekljamo. Potem vse sestavine zamesimo v testo, razvaljamo in naredimo poljubno široke rezance. Kuhamo jih slabo minuto v slanem kropu ter jih zmešamo v špargljevi kremi.

Mleko s skorjami kozjega sira: Skorij sira ne zavržemo! Prav nam bodo prišle, da obogatimo okus mleka: vse skupaj zavremo in precedimo. S paličnim mešalnikom mleko spenimo, tik ptreden postrežemo rezance.

Če hočemo, da bo krožnik tudi estetsko popoln, na klobčič koprivinih rezancev in špargljeve kreme dodamo spenjeno mleko in ker jemo tudi z očmi, krožnik okrasimo še s cvetovi čemaža in mrtve koprive.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box