Kaki in kostanj iz gostilne Pri Lojzetu, dvorec Zemono

Sestavine za 4 osebe

  • 6 jajc
  • 10 dag sladkorja
  • 5 dag vanilin sladkorja
  • 15 dag bele čokolade
  • 35 dag kostanja
  • 3 dag masla
  • 4 kakiji

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: kaki
Na Kitajskem, od koder izvira, ga poznajo že vsaj tisočletje; v Slovenijo je prišel pred 15o leti, največ ga raste v Strunjanski dolini. Govorim o kakiju, kajpak, hrani za bogove, kakor pravi njegovo botanično ime. Zlati sadež, poln zdravilnih snovi, potrebuje za zorenje dolgo in toplo jesen. In ko je jesen na vrhuncu, je prav zlati sadež postal tokratna skrivna sestavina, v roke pa o je dobil Tomaž Kavčič iz gostilne Pri Lojzetu na dvorcu Zemono, ki staro in mlado razveseljuje tudi v Lidlovih kulinaričnih reklamah. Res da je bila sestavina skrivna, a presenečenja ni moglo biti: kaki je namreč sestavni del enega najbolj znanih posladkov iz Tomaževe kuhinje; druži pa se še z enim jesenskim sadežem, kostanjem.

Priprava:

Kostanj skuhamo, ga olupimo in pretlačimo. Kostanjevi masi dodamo maslo in naredimo gladek pire.

Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor damo v ognjevarno posodo in jih na vodni kopeli pasteriziramo in penasto umešamo. Belo čokolado stopimo na vodni kopeli in jo dodamo rumenjakom ter vse skupaj premešamo. Posodo s kremo zavijemo z živilsko folijo in počakamo, da se krema ohladi. Beljakom dodamo vanilin sladkor in jih stepemo, da dobimo čvrst sneg. Ohlajeni kremi postopoma dodajamo kostanjev pire in sneg iz beljakov, vse skupaj rahlo premešamo in pustimo v hladilniku počivati vsaj dve uri.

Kaki olupimo, zmiksamo s paličnim mešalnikom in precedimo skozi sito.

Kostanjevo kremo v obliki žličnika položimo na krožnik in jo prelijemo s kakijem.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box