Jetrca z zapečeno polento iz Gostilne Tramšek v Žerovincih

Sestavine za 4 osebe

  • 28 dag jetrc
  • brokoli
  • špinača
  • pehtran
  • pol skodelice koruznega zdroba (polente)
  • 1 jajce
  • 1 srednje debel krompir
  • olje za cvrtje

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: koruzni zdrob (polenta)

Če Žerovinci pri Ivanjkovcih sredi Prlekije ne bi bili tako od rok, bi bila Gostilna Tramšek zagotovo večja zvezda na slovenskem kulinaričnem nebu. Jelena (v kuhinji) in Zvonko (v gostilni) sta uigran par, ki navdušuje goste s kulinarično preprostostjo in hkrati perfekcijo. Še več, očitno je njuna naloga oznanjati prleške dobrote, tako z njive ali vrta kot iz kleti. Zvonko je hkrati gostilničar – natakar starega kova: prijazen, nasmejan, odličen poznavalec in promotor jeruzalemskih in ormoških vin, ki hitro najde stik z gostom in ga povzdigne v kralja in zraven še v prijatelja. Na deželo sva prinesla Lidlovo skrivno sestavino: koruzni zdrob.

“Najprej bosta nekaj popila, potem bomo poskusili skuto z zelišči, medtem pa bomo videli, v kaj se bo spremenila tale polenta,” se je nasmejal. In kaj sva dobila? Jetrca, zelenjavno kremo, polenta pa je bila na krožniku  zapečena in v krompirjevem plašču!

Priprava:

Jetrca narežemo, pokapljamo z oljem in pustimo nekaj časa, da se marinirajo. Srednje debel krompir olupimo, naribamo na zelo tanke rezine in ocvremo. Ohladimo ga na cedilki in potem zdrobimo. Polento pripravimo po navodilu, a jo zakuhamo tako na gosto, da jo lahko potem režemo na kocke. Kocke paniramo z jajcem in zdrobljenim krompirjem ter jih v pečici zapečemo do zlato rumene barve. Brokoli in špinačo skuhamo ter dodamo svež pehtran. Prilijemo malo oljčnega olja in vso zelenjavo pretlačimo. Jetrca na hitro popečemo, posolimo in popramo.

Na krožnik damo najprej zelenjavno kremo, čez njo pa izmenično nalagamo polento in jetrca. Po vrhu potresemo še sveže lističe pehtrana.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box