Ješprenj iz gostilne Theodosius v Vrhpolju

Sestavine za 4 osebe

  • 40 dag ješprenja
  • 10 dag pancete
  • 2 para klobas pečenic
  • 50 dag buče
  • sol
  • beli poper
  • muškatni orešček
  • oljčno olje
  • maslo
  • timijan
  • 5 dag dimljene skute
  • prgišče bučnih semen

Sestavine za 4 osebe

Priprava

Lidlova skrivna sestavina: domača panceta

Z Lidlove police sem tokrat izbral domačo panceto iz zbirke Naše nam paše – Domača kakovost po Lidlovi ceni. Na tak vetroven dan, kot je bil menda tistega 394. leta, ko je Teodozij, zadnji cesar združenega rimskega imperija, premagal samozvanca Evgenija pri Mrzli reki, ki se ji danes reče Hubelj, sva se z Deanom odpravila proti prizorišču bitke in se ustavila v Vrhpolju pri Vipavi. V gostilni Theodosius, ki nosi ime v spomin na cesarja, je Gregor Lisjak več kot poldrugo tisočletje po bitki Lidlovo skrivno sestavino uporabil pri ješprenju, ki nas je prijetno ogrel, medtem ko je okrog vogalov zavijala burja.

 

Priprava:

Ješprenj skuhamo do mehkega; če se zraven kuha še kakšna kost slovenskega kralja živali, bo okus še boljši. Bučo skuhamo, zmiksamo, dodamo sol, beli poper in muškatni orešček. Pečenici skuhamo, potem ju vzamemo iz ovoja (črevesa) in popečemo v ponvi na malo oljčnega olja ter dodamo timijan, potem pa omako iz buče in ješprenj. Čisto na koncu vmešamo še malo masla. Panceto hrustljavo popečemo. Na krožnik damo najprej ješprenj, po vrhu položimo panceto, čeznjo naribamo dimljeno skuto, za piko na i pa čez vse skupaj damo še bučna semena.

Oceni ta recept

Dodaj komentar

Sorodni recepti

Info box