Vse objave avtorja

Tomaž Kavčič

Tomaž Kavčič, znan slovenski kuhar, chef Gostilne pri Lojzetu (Dvorec Zemono) je že svoja otroška leta preživljal v družinski gostilni.

Hrustljavi XXL čevapčiči na pireju topinamburja s solato s figami, ocvrtim rumenjakom in lokavskim pršutom

Sestavine za 4 osebe

Hrustljavi čevapčiči

  • 640 g XXL čevapčičev
  • XXL olje za cvrtje
  • moka (koruzna, polnozrnata, pirina)
  • 2 jajci iz hlevske reje
  • krušne drobtine

Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom

  • 6 manjših fig
  • 20 dag zelenega stročjega fižola
  • 1 šalotka
  • 150 g (bivolje) mocarele
  • 5 dag orehov
  • 1 šopek bazilike
  • 1 žlica figove marmelade
  • balzamični kis
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • sveže mlet poper

Ocvrt rumenjak

  • 4 sveža jajca iz hlevske reje
  • XXL olje za cvrtje
  • krušne drobtine

Topinamburjev pire

  • 250 g topinamburja
  • ¼ šalotke
  • 25 g masla
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl sladke smetane
  • muškatni orešček
  • sveže mlet beli poper
  • solni cvet

Za serviranje

  • 150 g XXL lokavskega pršuta

Sestavine za 4 osebe

Hrustljavi čevapčiči

Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom

Ocvrt rumenjak

Topinamburjev pire

Za serviranje

Priprava

Ocvrti čevapčiči

Za paniranje pripravimo tri posode. V eno damo moko, v drugi stepemo jajci, v tretjo pa stresemo krušne drobtine.Čevapčiče povaljamo v moki, nato v stepenem jajcu in na koncu v krušnih drobtinah. V dlaneh jih povaljamo, da se drobtine sprimejo. V vročem olju jih ocvremo, da postane skorjica hrustljava, nato pa jih s penovko poberemo in odcedimo na papirnatih brisačah, da vpijejo odvečno maščobo.

Mediteranska solata s figami, mocarelo in stročjim fižolom

Stročji fižol očistimo in narežemo na manjše kose. Fige operemo in narežemo na četrtine. Orehe grobo narežemo in na hitro popražimo v ponvi brez maščobe. Lističe bazilike natržemo, mocarelo narežemo ali natržemo na manjše kose. Šalotko olupimo in sesekljamo ali narežemo na tanke kolobarje. V manjši posodici zmešamo kis, olje, figovo marmelado, malo solnega cveta in popra. Narezan stročji fižol v slanem kropu 2 do 3 minute blanširamo. Odcedimo, splaknemo pod mrzlo vodo in ponovno dobro odcedimo ter stresemo v skledo. Dodamo narezane fige, šalotko in mocarelo ter potresemo s praženimi orehi in lističi bazilike. Tik pred serviranjem prelijemo s prelivom.

Ocvrt rumenjak

Rumenjak ločimo od beljaka. Previdno ga povaljamo v drobtinah in cvremo v vročem olju dve do tri minute, da ostane sredica še tekoča.

Topinamburjev pire

Šalotko očistimo in drobno sesekljamo. Topinambur olupimo, operemo in narežemo na kocke. Oboje posteklenimo na vročem maslu. Zalijemo z mlekom in smetano ter skuhamo do mehkega. Začinimo in pretlačimo, da dobimo gost kremni pire.

Serviranje

Na večji plitev krožnik z žlico raztegnemo kremni topinamburjev pire, nanj položimo ocvrt rumenjak, na eno stran pireja damo vroče ocvrte hrustljave panirane čevapčiče, na drugo stran krožnika pa dve rezini surovega lokavskega pršuta. Posebej v skledi postrežemo ohlajeno kumarično solato z XXL grškim jogurtom.

Oglej si tudi, kaj je zapisala Ema

Oceni ta recept

Sorodni recepti

Info box